Szív és Érrendszeri betegségek

Ok:
Az afáziáról közérthetően
Magyarországon egyre gyakoribb a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. Ennek következményeképpen változatos kórformák jöhetnek létre. Az agyvérzés, az agytrombózis, az agyi katasztrófák féloldali bénulással járhatnak. Ha ez a bénulás a jobb oldalt érinti, akkor sérül a beszéd, az írás, az olvasás és a számolás képessége.

A beszédzavar – szaknyelven afázia – esetén a beszéd két alapfunkciója közül vagy a kifejezőeszköz, vagy a megértés, súlyosabb esetekben mindkettő sérül. A kezelés során, mikor már a beteg állapota (orvosilag) stabilizálódott, minél hamarabb szükség van logopédiai terápiára is. A munka eredménye függ attól, hogy milyen korai stádiumban kezdődik el a kezelés, de a hatékonyságot nagymértékben befolyásolja a beteg életkora, személyisége, valamint az, hogy milyen a család összefogása és támogatása. Természetesen a károsodás helye és nagysága is.

Pontos prognózis sajnos nem adható. A tapasztalat azt bizonyítja, hogy a kezdetben gyorsan visszafejlődő afázia jó esélyű, (ezért fontos a minél korábban elkezdett terápia), míg a gyors javulás után gyakori a lassulás és néha a visszaesés is.

Néhány jó tanács a családnak:

Legyen nagyon türelmes! Lassan és érthető mondatokban beszéljen. Ha jó a beteg megértése, de nem tud beszélni, igyekezzenek megérteni a mondanivalóját jelekből és gesztusokból. Segít, ha elkezdjük a szót, vagy mutatunk a tárgyra. Nem szabad a beteget abban a tudatban hagyni, hogy nem értették meg! A siker-, még a legkisebb is további beszélgetésre serkenti. Nincs két egyforma beteg, ami jó volt az egyiknek, nem biztos, hogy a mi betegünknél is beválik. Személyiségváltozására is oda kell figyelni. Kevésbé érdeklődik, könnyen elfárad, hajlamos hirtelen hangulatváltozásokra.

Tudja, hogy hová fordulhat segítségért az afáziás beteg? Erről ad felvilágosítást a Démoszthenész Egyesületen belül a SOROS Alapítvány támogatásával 06-40-200-119-es AFÁZIA KÉK VONAL, mely minden héten, kedden és csütörtökön 8.00-18.00 között hívható

Kaprinay Éva logopédus

(Megjelent az Észak-Magyarország 1999. július 15. és az Ózdi Hírek 1999. július 16. Számában – a szerk.)

Nyitvatartás

  • Hétfő-Péntek: 8.00-17.30
  • Szombat: 8.00-12.30
  • 5540 Szarvas, Eötvös u. 44.

Akciók

gyongypatika

Ügyelet

Május 2-8-ig Borostyán Gyógyszertár
Május 9-15-ig Gránátalma Gyógyszertár
Május 16-22-ig Szirony Gyógyszertár
Május 23-29-ig Pingvin Gyógyszertár

Tovább >>>