Szénanátha

Tünet:
A szénanátha immunelégtelenség, melyet különféle anyagokra adott allergiás reakció jellemez. Egyike a legelterjedtebb allergiáknak: orvosi elnevezése szezonális allergiás rhinitis, vagy pollinosis. A szénanáthát a növényi pollenek (virágpor), vagy a penész (esős, nedves területeken tenyésző mikroszkopikus méretű növények) okozhatják. Angol elnevezésével – szénaláz (hay fever) – ellentétben (eltekintve a komócsintól) a szénanátha kialakulásáért rendszerint nem a széna felelős, és lázat sem okoz, mindazonáltal a lázéhoz hasonló diszkomfort érzetet kelt. Az allergiás rhinitis az allergia által keltett tünetek általános elnevezése, melyek a következők: orrfolyás, szemkönnyezés, tüsszögés, viszketés. A szezonális allergiás rhinitis a szezonálisan jelentkező tünetek elnevezése, melyeket fák, füvek és gyomok pollenje vált ki. Az emberek egy része csupán egyetlen fafajta pollenjére vagy a parlagfűre allergiás, míg mások esetében az allergiás reakció többféle fa, fű és gyomnövény pollenjére kiváltódik. A perenniális (egész éves) allergiás rhinitis azon tünetek elnevezése, melyeket a házipor, az állati szőr, vagy az épületek alagsorában és fürdőszobákban megjelenő penész okoz. Az allergiás tünetek időtartama személyenként változó, s életkortól függetlenül kifejlődhetnek. A gyermekkori szezonális allergiás tünetek éppúgy megmaradhatnak a felnőttkorban, mint ahogy el is tűnhetnek. Amennyiben az allergiás tünetek felnőtt korban jelentkeznek, valószínű, hogy a beteg élete végéig megmaradnak. Azonban az allergiás tünetek ugyanígy meg is szűnhetnek, ha a beteg olyan helyre költözik, ahol a tüneteket kiváltó anyagok nem fordulnak elő.
Megelőzés:
Az allergia megelőzésére nincs biztos módszer. Ha a családban gyakori az allergia, tanácsos lehet a család allergénjeivel való érintkezés esélyének minimalizálása, ily módon csökkentvén a tünetek hevességét. Megelőző lépések tételével a szimptómák elkerülhetőek még akkor is, ha a családon belül öröklődik az allergiára való hajlam. Amennyiben valaki ekcémás vagy asztmás, szem előtt tartandó, hogy valószínűbb a szénanátha kialakulása. Javasolt allergológushoz fordulni, aki megfelelő tanácsokkal láthatja el a beteget. Szintén javasolt az immunrendszer erősítése az egészséges életvitel által, mint például teljes őrlésű gabonából készült ételek fogyasztása, testmozgás, vitamintartalmú készítmények és gyógynövények alkalmazása. Az otthon és az udvar tisztán tartásával szintén csökkenthető a környezeti szennyező- és toxikus anyagok mennyisége.
Kezelés:
Gyógyszeres kezelés
A szénanátha és az egyéb allergiás megbetegedések gyógykezelése egyre eredményesebb. A hétköznapi megelőző módszerek és a gyógyszeres kezelés együttes alkalmazásával egyre többen képesek rendes életvitelt folytatni, s egy ragyogó tavaszi nap nyugodtan kimehetnek a szabadba.
A szénanátha kezelésének célja az, hogy a páciens komfortérzetét növelje, munkahelyén és otthon hatékonyan tevékenykedhessen, és hogy megelőzze az esetleges szövődmények, mint például a fülgyulladás, az arcüreggyulladás és az asztmatikus rohamok kialakulását. Amint a páciens felismeri, hogy mire allergiás, maga is megpróbálhatja elkerülni az allergéneket. Példának okáért, sokkal inkább javasolható a légkondicionáló berendezés, mint a beltéri ventilátor használata, mivel előbbi használata csökkenti a lakótérbe kerülő pollenek mennyiségét.
A szénanáthás tünetek egy része annyira enyhe, hogy egyáltalán nem igényli orvosi rendelvényre adható gyógyszerek alkalmazását, és elegendő a recept nélkül kapható készítmények alkalmazása. Amennyiben mégis további kezelés szükséges, számos gyógykezelési mód áll rendelkezésre, mint például a decongestiv szerek és az antihisztaminok. A decongestiv szerek a megdagadt fül-, orr-, arcüregi nyálkahártya kezelésére alkalmasak. Alkalmazásuk lehetséges mellékhatása az álmatlanság, szapora szívverés és a megemelkedett vérnyomás.
Az antihisztaminok alkalmazása blokkolja a szervezet által termelt hisztamin okozta hatást. Akkor alkalmazhatók, ha a tünetek befolyásolják a közérzetet, illetve adott allergiás időszakban a tünetek kialakulásának megelőzésére. Különféle antihisztaminokat ismerünk. Általános mellékhatásuk az aluszékonyság. Ez azonban nem jelenthet különösebb gondot, ha a lefekvéskor bevett dózis megfelelő, és akkor sem, több napon át fenntartható a gyógyszeres kezelés, mivel az aluszékonyság gyakran 3-5 nap múlva megszűnik. Újabban rendelkezésre állnak szedatív mellékhatással nem rendelkező antihisztaminok is, melyek nem okoznak aluszékonyságot. Nagyon hatásosak, ám jóval drágábbak. Az antihisztaminok és a decongestiv szerek együttes alkalmazása amíg csak lehetséges, javasolható. A közelmúltban újabb szemcseppek is megjelentek.
Az orvosi rendelvényre kapható orrsprayk rendkívül hatásosak az orr-, és arcüregi dugulás, az orrfolyás és az orrdugulás esetében. Kétféle spray létezik: a szteroid- és a cromoglycat-tartalmú. Hatásuk akkor a legjobb, ha az allergiás időszakban használatuk rendszeres. Mindkét fajta spray biztonságosan alkalmazható antihisztaminokkal és decongestiv szerekkel együtt. A légúti tünetek kezelésére az asztmáéval megegyező gyógyszeres kezelés szükséges: bronchodilatator, nazális szteroidok, vagy gyulladáscsökkentő gyógyszerek. Elképzelhető ezek együttes alkalmazása is. Azon allergiás betegek számára, akiknél a gyógyszeres kezelés ellenére a tünetek nem enyhülnek, vagy gyakori szövődmények lépnek fel, javasolható a tesztelés. A teszt célja nem csupán a kérdéses allergének meghatározása, hanem a heti rendszerességgel történő allergia-injekció lehetővé tétele is. Ilyenkor az allergia teszt által azonosított allergének keverékét készítik el, s ezt fecskendezik be a bőr alá növekvő mennyiségben. A kezelés hónapokat vesz igénybe. Az injekciók végül érzéketlenné teszik a beteget az allergénekre. Rendszerint 4-6 hónapnyi kezelés után érezhető enyhülés a tünetekben. Lehetséges azonban az is, hogy a kezelést 2-3 éven keresztül folytatni kell.
A fenti immunterápia rendszerint 1-5 évig tart, s az egyedüli biztos módszer az allergia elleni hosszú távú védelemre. A résztvevő páciensek 85%-ánál két éven belül enyhülnek az allergiás tünetek. A páciensek egyre nagyobb mennyiséget kapnak azokból az allergénekből, melyekre érzékenyek. Mindez csökkenti az IgE antitestek számát a vérben, és serkenti a védekező IgG antitestek termelését. Nagyszámú páciens esetében fordul elő hosszú távú eredmény. Ugyanakkor az immunterápia alkalmazása sem problémamentes. Drága és gyakran csak hosszú idő után tapasztalható javulás. Nem mindenki számára hatásos és előfordulhat allergiás reakció magára az injekcióra is.

Nyitvatartás

  • Hétfő-Péntek: 8.00-17.30
  • Szombat: 8.00-12.30
  • 5540 Szarvas, Eötvös u. 44.

Akciók

gyongypatika

Ügyelet

Május 2-8-ig Borostyán Gyógyszertár
Május 9-15-ig Gránátalma Gyógyszertár
Május 16-22-ig Szirony Gyógyszertár
Május 23-29-ig Pingvin Gyógyszertár

Tovább >>>