Premenstruális szindróma

Tünet:
A menstruációhoz közeledve a nők körülbelül háromnegyede az ingadozó hormonszintekhez kapcsolódó tünetekről számol be. A nők körülbelül felénél ezek a tünetek enyhék és nem befolyásolják a normális életvitelt, a másik felénél a tünetek sokkal súlyosabbak, ideértve a depressziót is. A menstruáció előtt megjelenő tünetek pszichológiai események vagy pszichológiai és kulturális viszonyulás következményei. A legtöbb esetben a premenstruális szindróma (PMS) ezeknek a tényezőknek a keveréke. Tanulmányok azt mutatják, hogy a különböző kultúrákban élő nők a premenstruális eseményeket különbözőnek tapasztalják. Egy a Hong Kongban élő kínai nőkkel foglalkozó tanulmány szerint például a fájdalom volt a legjelentősebb PMS tünet, míg a nyugati nők körében a depresszió volt túlsúlyban. Néhányan tanulmányokat idéznek, melyek azt mutatják, hogy a súlyos premenstruális szindrómáról beszámoló nőknél az alacsony önbecsülés előfordulása növekszik. Úgy érvelnek, hogy talán az esetek jelentős része gyógyítható önbizalmat építő, önújraértékelő terápiákkal. Az bizonyosan lehetséges, hogy a havonta visszatérő, rendes ténykedést akadályozó fizikai tünetek végül is az önbizalom elvesztését okozzák. Természetesen a fizikai rendellenességektől szenvedő nőkben a menstruációs ciklus egyes szakaszai valamint az asztmás rohamok, migrén, epilepsziás rohamok, szívinfarktus és más akut események közötti összefüggések jelzik a biológiai tényezők fontosságát. Akár érzelmi, akár hormonális az alapvető ok, a PMS vitathatatlanul valóságos és sok nőnek valódi szenvedést okoz, megakadályozva őket abban, hogy legjobb képességeik szerint lássák el feladataikat a sárgatest fázisban.
Néhány szakember úgy diagnosztizálja a PMS-t, hogy egy nullától (tünetmentesség) négyig (nagyon súlyos tünetek) terjedő skálán értékel 17 PMS tünetet. (Lásd alább a tünetek listáját.) A nőket PMS-ben szenvedőként definiálják, ha megfelelnek a következő kritériumoknak: a, a premenstruális tünetek pontértéke legalább 70, aminek 50%-kal kell magasabbnak lenni menstruáció utáni pontértéknél és b, a feladatok ellátásának csökkenő képessége. A nőknek csak 3-5%-a felel meg ezeknek a szigorú kritériumoknak, ennek ellenére sokkal többen számolnak be PMS-ről.
Megelőzés:
Amint láttuk, jelenleg nincsen mód a premenstruális szindróma megelőzésére. Ennek ellenére vannak módszerek, amelyekkel a tünetek enyhíthetők. (lásd az életmód részt) Ezen túl egy szerető család, megértő barátok könnyíthetik az életet a PMS alatt.
Kezelés:
A SSRI rövidítés azokat a gyógyszereket jelöli, amelyek az emelt szerotoninszintet biztosítják az agyban. A szerotonin fontos a depresszió, az alvás és az étvágy szabályozásában. Ezek a gyógyszerek a szorongás csökkentésében is hasznosak, ami más antidepresszánsokkal összehasonlított nagyobb sikereiket magyarázhatja a PMS kezelésében. A szokásos SSRI-k a következők: fluoxetin, sertralin, paroxitin és fluvoxamin.
Azokat a nőket, akik az SSRI-k szedése alatt teherbe esnek, nem kell ok nélkül megijeszteni. Számos kutatás mutatta, hogy az SSRI-k általában biztonságosan szedhetők a terhesség alatt, bár egy vizsgálat kisebb jelentőségű születési hibák, pl. a rendesnél kisebb körmök előfordulásának növekedését találta bizonyos gyóyszer esetében. Az SSRI-k túladagolása jóval kevésbé káros, mint más típusú antidepresszánsoké. Az SSRI-k izgatottságot, hányingert és szexuális problémákat – ideértve az orgazmus-képtelenséget, az orgazmus hiányát, és a csökkent szexuális vágyat – okozhatnak. Hétvégi gyógyszer-szünetek beiktatása javíthatja a szexuális funkciókat, de mindenképpen csak orvosi utasításra hagyjuk ki a gyógyszerek szedését.
Az elvonási tünetek alvási problémákat, kimerülést, szédülést és a depresszió újbóli megjelenését foglalják magukba. A szexuális vágy növelésének fenti taktikája nem válik be bizonyos gyógyszerek esetében, mert azok hosszabb hatásúak, mint más SSRI-k, így egy hétvégénél hosszabb ideig tart a gyógyszer hatásának csökkenése. Néhány gyógyszer eseteében az időszakos terápia (amikor a gyógyszert csak a menstruáció előtti 14 napos időszakban szedik) ugyanolyan hatásos lehet, mint a folyamatos PMS terápia, és a káros mellékhatások kockázatát is jelentősen csökkentheti. Ezeknek a gyógyszereknek lehet néhány jelentős mellékhatása, ezért minden szokásostól eltérő felhasználása szoros orvosi felügyeletet igényel. A kezelés első heteiben néhány beteg kisebb súlyt veszít, amit általában újra visszanyer. További mellékhatások a szédülés, fejfájás, álmatlanság, fokozott szorongás és kimerültség. Nagy dózis és más gyógyszerekkel való kölcsönhatása hallucinációkat, zavartságot, vérnyomásváltozást, merevséget és rendszertelen szívritmust okozhat. Az SSRI-k különösen veszélyes kölcsönhatásba léphetnek más antidepresszánsokkal és illegális drogokkal (pl. LSD, kokain, vagy extasy).

Nyitvatartás

  • Hétfő-Péntek: 8.00-17.30
  • Szombat: 8.00-12.30
  • 5540 Szarvas, Eötvös u. 44.

Akciók

gyongypatika

Ügyelet

Május 2-8-ig Borostyán Gyógyszertár
Május 9-15-ig Gránátalma Gyógyszertár
Május 16-22-ig Szirony Gyógyszertár
Május 23-29-ig Pingvin Gyógyszertár

Tovább >>>