Pánik

Tünet:
A pánikbetegség meglehetősen gyakori állapot, amely hirtelen (gyakran minden előjel nélkül) kialakuló félelmi vagy szorongásos epizódokkal jár. A rohamok – melyeket pánikrohamoknak nevezünk – percektől órákig tartanak. Jelentkezhetnek ritkán vagy gyakrabban. A rohamok oka vagy kiváltója nem pontosan ismert.
A pánikrohamok gyakran járnak az alábbi testi tünetekkel: reszketés, szívdobogásérzés vagy szapora szívműködés, izzadás, mellkasi fájdalom, légszomj, fulladásérzés, hányinger, görcsök, hasmenés, szédülés, deperszonalizáció (olyan érzés, mintha elszakadt volna saját testétől), kézzsibbadás, hidegrázás vagy hőhullámok, fejfájás. A rohamot átélő egyén az önkontroll elvesztésétől, megőrüléstől félhet, vagy halálfélelmet élhet át. Nagyon ritkán jelentkezik egyszerre az összes fent említett tünet, de legalább négy egyidejű fennállása valószínűsíti a pánikroham diagnózisát.
Gyakran már a tünetek kialakulásától való szorongás is kiválthatja a rosszullétet. Így agorafóbia alakulhat ki. Agorafóbiáról akkor beszélünk, ha az otthon vagy más biztonságos hely elhagyása nehézséget jelent, mivel az egyén fél, hogy nyilvános helyen rosszul lesz, vagy a tünetek jelentkezése esetén nem tudja gyorsan elhagyni a helyszínt.
Sok tünet, mely a pánikroham alatt jelentkezik, utánozhatja számos szív- tüdő- emésztőszervi és idegrendszeri betegség tüneteit. Ez a hasonlóság tovább fokozza a pánikroham alatti szorongást és félelmet.
Megelőzés:
Bizonyos ételek vagy italok (kávé, alkohol) kiválthatnak pánikrohamokat. Különböző helyzetek szintén, de ezek elkerülése (utazás, moziba járás stb.) nem ajánlott, mivel agorafóbiához vezethet.
A megelőzés legjobb módja a hosszútávú (legalább 6-9 hónapos) gyógyszeres kezelés és a pszichoterápia.

Kezelés:
Gyógyszeres kezelés
Különböző, az agy ingerületátvivő anyagaira ható gyógyszerek csökkenthetik vagy megelőzhetik a pánikrohamokat és mérsékelhetik a szorongást. A pánikbetegség kezelésében két gyógyszercsoport bizonyult biztonságosnak és hatékonynak: az antidepresszívumok és a benzodiazepinek.
At antidepresszívumok nagyon hatékonyak a szorongás és a pánikrohamok megelőzésében, és néha teljesen megszüntetik a rosszulléteket. Akkor is hatnak, ha a beteg nem depressziós. A mellékhatások ritkák és enyhék. Az antidepresszívumok nem vezetnek kontrollvesztéshez és nem változtatják meg a személyiséget. Olyan hosszú ideig lehet szedni őket, amíg szükséges, akár évekig is.
A másik családból, a benzodiazepinek közül az alprazolam (Xanax) és a klonazepam (Rivotril) hatékony pánikbetegségben. Ezek a gyógyszerek csökkentik a félelelmérzést és a szorongást. Csak rövid ideig alkalmazzuk őket (néhány héttől néhány hónapig), amíg feltétlenül szükség van rájuk. Sohasem hagyjuk hirtelen abba szedésüket. A gyógyszer megvonása fokozatosan, több hét alatt történjék az orvos felügyelete mellett.
Minden gyógyszer másként hat. Néhánynak gyorsan kialakul a hatása, míg másoknak fokozatosabban. Minden gyógyszeres kezelés megfelelő terápiás protokoll alapján történjék. A kezelés legalább 6-12 hónapig tartson, de már az első 8 héten fel lehet mérni, mennyire hatékonyan gátolja a gyógyszer a pánikrohamokat.
A klinikai tapasztalatok azt mutatják, hogy a pánikbetegek többségénél a kognitív-viselkedésterápia és a gyógyszeres kezelés kombinációja a leghatékonyabb terápia.

Nyitvatartás

  • Hétfő-Péntek: 8.00-17.30
  • Szombat: 8.00-12.30
  • 5540 Szarvas, Eötvös u. 44.

Akciók

gyongypatika

Ügyelet

Május 2-8-ig Borostyán Gyógyszertár
Május 9-15-ig Gránátalma Gyógyszertár
Május 16-22-ig Szirony Gyógyszertár
Május 23-29-ig Pingvin Gyógyszertár

Tovább >>>