Nőket veszélyeztető rákok

Ok:
2003-ban több mint 40 ezer nőben regisztráltak daganatos megbetegedést Magyarországon. A listát az emlődaganatok vezetik – a rákos betegségek számának utóbbi időben tapasztalt növekedése ugyanakkor nem egyértelműen negatív tendencia, hiszen azt is jelzi, hogy a szervezett szűrővizsgálatok és a fejlődő diagnosztikus lehetőségek révén egyre több daganattípust fedeznek fel idejében.

Mindez korán sem jelenti azt, hogy meg lehetnénk elégedve az eredményekkel. Bár a nők a férfiaknál nagyobb arányban hajlandók törődni az egészségükkel, mégis több országos szinten megszervezett, ingyenes szűrővizsgálat kihasználatlansága azt jelzi, hogy sokan inkább vállalják a hónapok, évek során bennük fokozatosan gyógyíthatatlanná váló betegség kockázatát, mintsem, hogy rászánjanak néhány órát a vizsgálatokra.

A mammográfiai szűrésen való megjelenési arány ugyan javult valamelyes, ám a méhnyakszűrésekre még mindig jóval kevesebben mennek el, mint az indokolt volna.

A női daganatos listát az emlődaganat vezeti: minden ötödik rákos megbetegedés mellrák, ezt 12 százalékkal a vastagbél-daganat, majd mintegy tíz százalékos részaránnyal a tüdőrák követi a sorban.

Nemcsak az onkológusok, hanem a tüdőgyógyászok is Ijesztő tendenciát látnak abban, hogy önpusztításban egyre több nő zárkózik fel a férfiakhoz. A korcsoportokra bontott adatok szerint már a 35-40 éves korosztályban is előfordulnak tüdődaganatos esetek, amely a fiatal korban elkezdett dohányzás gyakoriságára, elterjedésére utal.

Nyitvatartás

  • Hétfő-Péntek: 8.00-17.30
  • Szombat: 8.00-12.30
  • 5540 Szarvas, Eötvös u. 44.

Akciók

gyongypatika

Ügyelet

Május 2-8-ig Borostyán Gyógyszertár
Május 9-15-ig Gránátalma Gyógyszertár
Május 16-22-ig Szirony Gyógyszertár
Május 23-29-ig Pingvin Gyógyszertár

Tovább >>>