Migrén

Tünet:
Kérdezzen meg valakit, milyen a migrénes fejfájás – valószínűleg megkapja rá a választ. De ennek minősége függ attól, hogy a válaszoló átélt-e már migrénes rohamot vagy sem. A migrén messze több, mit „egy kis fejfájás”, bár nem mindenki van meggyőződve erről, ha a migrén megjelenik a munkahelyi vagy otthoni életünkben. A tünetek változóak, de általában súlyosak, és komolyan érinthetik a mindennapi életfunkciókat. A migrénesek körülbelül egyharmada minősíti magát a roham alatt súlyosan munkaképtelennek. Ezért a betegség személyi és gazdasági következményei jelentősek. A migrénes fejfájás valódi, és a beteg általában nem tudja kontrollálni – leszámítva esetleg azokat az eseteket, mikor elkerüli a „kiváltó” ételeket vagy egyéb anyagokat. A betegség évente körülbelül 25 millió amerikait érint. Az amerikai nők 20%-a, a férfiak 11%-a átélt már migrénes fejfájást.

A migrénes fejfájás a vaszkuláris (ér-eredetű) fejfájások – amelyek az agyban levő erek átmérőjének gyors változásával hozhatók összefüggésbe – közül a leggyakoribb. A szerotonin nevű ingerületátvivő anyag kibocsátása valószínűleg szerepet játszik a migrénes roham kialakulásában. A típusos migrénes roham egyoldali lüktető fejfájással, gyakran hányingerrel, esetleg hányással jár – a látászavar is gyakori, és az arc viszketése vagy zsibbadása is előfordulhat. Kezelés nélkül a rohamok általában 4-72 óráig tartanak. A fájdalom néha az egész fejre kiterjed, fizikai megterhelés rontja. Nem ritka az extrém fokú fény-és hangérzékenység. A beteg fázhat és sápadtnak tűnhet.
Megelőzés:
Mivel a migrénes fejfájások éveken át visszatérhetnek, a folyamatos gyógyszerszedésnek pedig komoly mellékhatásai lehetnek, a megelőzés kulcsfontosságú a migrén kezelésében:
Fordítson figyelmet a diétára. Figyelje meg, hogy a migrén megelőzhető-e bizonyos ételek (például mogyoró, sajt, avokádó, csokoládé, szalonna, sonka, hot dog, felvágottak) és az elkészítésük során használt adalékanyagok kiiktatásával. Ha az éhségérzet váltja ki a migrént, étkezzék rendszeresen, gyakran, és egyszerre egyen keveset. Azok a nők, akiknek migrénjük a menstruáció előtt jelentkezik, csökkentsék ételeik sótartalmát. Így csökkenthető a menstruációt megelőző időszakban gyakori vízvisszatartás. Kerülje az alkoholtartalmú italok fogyasztását. Az alkohol tágítja a testben az ereket, így hozzájárulhat a migrénes fájdalom fokozódásához.
Amennyiben stressz vagy érzelmi konfliktusok váltják ki a migrént, fontos, hogy megtanulja csökkenteni a stresszt az életében. Rendszeres fizikai aktivitás (például séta, biciklizés, úszás) és relaxációs technikák (például jóga, meditáció) jó hatásúak lehetnek. A sport és a relaxáció nem csak a stresszt csökkenti, hanem ezen kívül enyhíti a fájdalom erősségét és csökkenti a fejfájás gyakoriságát. Szakember segíthet, hogy felismerje életében a stresszorokat és tanácsot ahat a problémák megoldásához.
A rendszeres alvási ritmus fontos, ha a fáradtság provokálja a rohamokat. A fáradtságot időjárási frontok alatt még erősebbnek érezhetjük.
A migrénes nők ne szedjenek fogamzásgátló tablettákat. Az orvos ebben az esetben másféle terhességmegelőző módszereket javasolhat.

Kezelés:
Gyógyszeres kezelés
A migrén kezelésének három fõ lehetõsége van. Az elsõ a rendszeres gyógyszerszedés a rohamok gyakoriságának csökkentése céljából. Ez a leginkább választandó út, ha havonta kétszer vagy többször jelentkezik a migrénes fejfájás. Az ebbe a csoportba tartozó gyógyszereket, melyeket profilaktikus szereknek nevezünk, a lentebb látható táblázatban ismertetjük.
A második út a migrén gyógykezelésében gyógyszer bevétele az aura elsõ jelének észlelése vagy a fájdalom megjelenése esetén. Ha a kezelés hatékony, a kifejlõdött migrénes roham megelõzhetõvé válik, vagy kevésbé súlyos formában zajlik le, mint kezelés nélkül. Az ebbe a csoportba tartozó gyógyszereket is a lentebb látható táblázatban ismertetjük. Egy új gyógyszer, a sumatriptan (Imigran) nagyon hatékony, de rendkívül drága, és fõleg akkor alkalmazzák, ha a többi gyógyszer nem hat. Nagy valószínûséggel a közeljövõben kifejlesztenek hasonló hatásmechanizmusú, új gyógyszereket, amelyek szintén a szerotonin receptoron hatnak.

A harmadik út a migrén kezelésében a fájdalom csillapítása. Gyógyszerek tucatjai alkalmasak erre, és hogy közülük melyik válik be jobban, az egyedileg eltérõ. Példákat mutatunk a táblázatban. Általában a non-szteroid gyulladásgátlók az elsõ választandó gyógyszerek. Széles a paletta – egy részük recept nélkül is kapható, míg mások vénykötelesek. Csak ha ezek nem bizonyulnak hatékonynak, akkor próbáljunk erõsebb és veszélyesebb gyógyszert. Az opiátok gyakran hatékonyak, de nagy a hozzászokás veszélye és súlyos mellékhatásaik lehetnek. Egyik képviselõjük, a butorphanol (Stadol) nemrégiben támadások kereszttüzébe került a hozzászokás veszélye miatt, bár ez a veszély lényegesen alacsonyabb, mint a legtöbb egyéb opiátszármazéknál. A közelmúltben terjedt el a lidokain nevû helyi érzéstelenítõ intranazális (orron belüli) alkalmazása a migrénes fájdalom csillapítása céljából. Az eredmények biztatóak, és a betegek egy részénél bevált ez a kezelési forma.

Nyitvatartás

  • Hétfő-Péntek: 8.00-17.30
  • Szombat: 8.00-12.30
  • 5540 Szarvas, Eötvös u. 44.

Akciók

gyongypatika

Ügyelet

Május 2-8-ig Borostyán Gyógyszertár
Május 9-15-ig Gránátalma Gyógyszertár
Május 16-22-ig Szirony Gyógyszertár
Május 23-29-ig Pingvin Gyógyszertár

Tovább >>>