Magas Koleszterinszint

Tünet:
A koleszterin, csakúgy, mint a vérsejtek vagy a hormonok az emberi test természetes részét képezik. A koleszterin szintjében bekövetkező változások az életfunkciókat ugyanúgy befolyásolhatják, mint a hormonháztartás, vagy a vérkép változásai.

Annak érdekében, hogy megértsük a koleszterin szerepét az emberi test szempontjából, szükséges megismerni a koleszterin szintjének normális és „nem egészséges” értékeinek hatását a szervezetre.
Fontos tisztában lenni az étkezési szokások szerepével, a testsúly csökkentésének fontosságával, az orvosi kezelés és a terápia jelentőségével. Ezek megértésével és a tanácsok betartásával elérhetjük, hogy a szervezet, különösen a szív egészségét ne fenyegesse veszély.

Mi a koleszterin?

A koleszterin az emberi test normális működéséhez szükséges, összetett vegyület. Fontos alkotóeleme például az emésztéshez elengedhetetlenül szükséges epesavaknak. Néhány hormon, különösen a nemi hormonok termelésében is szerepet játszik. A szervezet a koleszterin egy részét saját maga képes előállítani, másik része pedig a táplálékból nyerhető.

A „jó” és „rossz” koleszterin
Az úgynevezett „rossz koleszterin”, orvosi nevén az LDL-koleszterin, ha túlzott mennyiségben van jelen, az érfalakat súlyosan károsítja. Az artériák falán felhalmozódó koleszterin következtében ez a fal megvastagszik, elveszíti rugalmasságát, és az ér fokozatosan szűkül. Az ember teljesen egészségesnek érzi magát, ám az érfal a lassan előrehaladó folyamat során egyre inkább károsodik, ami lerakódáshoz, szakkifejezéssel az úgynevezett atheromatozus plakk kialakulásához vezet. A koleszterin szüntelen termelődésének következményeként a lerakódás, a plakkok elkerülhetetlenül növekszenek. Ez pedig oda vezet, hogy az artériák keresztmetszete leszűkül, és a vérkeringés romlik. Ekkor az is megtörténhet, hogy egy hirtelen keletkezett vérrög az artériát teljesen elzárja, ekkor– mivel a terület nem kap megfelelő mennyiségű tápanyagot — az artéria által nem kellőképpen táplált szövet teljesen elhal, orvosi szóval úgynevezett szövetnekrózis keletkezik. Ez történik például szívinfarktus, vagy szélütés esetén.
A „jó koleszterin”—orvosi nevén HDL-koleszterin –ellenben csökkenti a vér koleszterinszintjét, amitől csökken a fent említett állapot kialakulásának kockázata is. Az atheroszklerózis, azaz az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát az úgynevezett atherogenetikus index alapján állapítják meg, amelyet „jó” (LDL) és rossz ( „HDL”) koleszterin arányából számítanak ki.
A zsíranyagcsere
Szervezetünknek számos életfontosságú feladata ellátáshoz szüksége van koleszterinre. Építőeleme a sejtfalnak, belőle képződnek a zsíremésztéshez szükséges epesavak, valamint a nemi hormonok és számos egyéb hormon (például a mellékvesekéreg hormonjai), de nélküle D3-vitamin képzésére sem volnánk képesek. Fontos zsírféleség, mely lebomlása és átalakulása során energiát szolgáltat, egyes sejtek működéséhez tápanyagul is szolgál. A vérben keringő koleszterinmennyiség 80%-a a májban termelődik, mindössze 20%-a kerül szervezetünkbe a táplálékkal.

Ahhoz, hogy e sokrétű feladat megvalósulhasson, a koleszterinnek a szervezet különböző pontjaira kell eljutnia. Mivel a koleszterin, mint zsírféleség, a vizes közegű vérben nem szállítható, testünk úgynevezett lipoproteineket állít elő, amelyek vízben oldódók, és fehérjét is tartalmaznak. Ezek a vegyületek segítenek a koleszterint a megfelelő helyre szállítani. A lipoproteinek közül az alacsony sűrűségű lipoproteinek (angolul: low density lipoprotein, rövidítése: LDL) azok, amelyek a májból a sejtek felé szállítják a koleszterint, és a magas sűrűségű lipoproteinek (angolul: high density lipoprotein, rövidítve: HDL), amelyek visszaszállítják a májba a felesleges koleszterint, melyek aztán elhagyják a testet a kiválasztás során.

A lipoproteinek nem megfelelő aránya a szív- és érrendszeri megbetegedésék fontos kockázati tényezői közé tartozik.

Megelőzés:
Elsődleges megelőzés

Az elsődleges megelőzés a még ki nem alakult kórós állapot megelőzését jelenti, és egyben a leghatékonyabb módja is a betegséget kísérő szövődmények kialakulásának megelőzésére is. A magas vérzsír szint elsődleges megelőzése, mint minden betegségé, életmódbeli változtatásokkal érhető el.
Ilyen változtatás ebben az esetben:

koleszterin, és telített zsírsavak bevitelének csökkentése
a fizikai aktivitás, testmozgás rendszeressé tétele
testsúlyellenőrzés
Az elsődleges megelőzés egyik fontos célja a hosszú távú (>10 éves) kockázat csökkentése, ugyanakkor a rövidtávú (<10 éves) kockázat csökkentése is sem elhanyagolható. A vérzsír szint értékek az egyén személyre szabott, abszolút kockázati tényezőitől függ. Minél magasabb a kockázat annál alacsonyabb vérzsír-szint értékek elérése az ideális. Néhány kockázati tényező esetén az ideális LDL koleszterin érték <160 mg/dL, közepes kockázat esetén <130 mg/mL, míg magas kockázat esetén ez az érték <100 mg/mL.
Másodlagos megelőzés

A másodlagos megelőzés a betegségen már átesett egyének rehabilitációját és a betegség újabb előfordulásának megelőzését jelenti.
A modern rehabilitáció több tudományágat átölelő izgalmas feladat. Az egészségügyi ismeretek és terápia, a nevelés és testedzés, a rizikófaktorok kiküszöbölése és a másodlagos prevenció együttes ismerete és összhangja szükséges, hogy kiküszöböljük a káros testi és lelki hatásokat, csökkentsük a halálozási arányt, valamint erősítsük a betegek egészségi és pszichés állapotát.
Az elsődleges prevencióban említett folyamatok itt is ugyanolyan jelentősek (fizikai aktivitás, testsúlyellenőrzés, megfelelő étrend), ugyanakkor a másodlagos prevenció során fontos a lipidszintek folyamatos és rendszeres ellenőrzése. Fontos továbbá olyan gyógyszerek rendszeres szedése, mint a sztatinok, melyek a vér koleszterinszintjét a megfelelő tartományban tartják, segítve ezzel az újabb betegség kialakulását és a súlyosabb szövődmények megelőzését.

Kezelés:
Vérzsír-rendellenességek kezelése
A vérzsír rendellenességek önmagukban ritkán okoznak panaszokat. Az esetek döntő többségében a vér magas koleszterin-, LDL-koleszterin, és triglicerid szintjének következményei, a szív-érrendszeri elváltozások okoznak betegségeket. A kezelés általában ezen következmények elhárítására és megelőzésére irányul, ami természetesen magában foglalja az emelekdett vérzsír értékek csökkentését is.

Elsődleges megelőzés:
A legegyszerűbb kezelési mód maga a megelőzés (elsődleges megelőzés), a vérzsír szintek normális korlátok között tartása. A normális koleszterin-, LDL-koleszterin- és trigliceridszintet megfelelő életmóddal lehet fenntartani, olyan életmóddal, mely magába foglalja a tudatos étkezést, a rendszeres testedzést és a testsúly-kontrollt.

Másodlagos megelőzés
A magas vérzsír-szint következményeinek elkerülését célozza. Kezelőorvosa mielőtt terápiás életmód-változtatást, vagy gyógyszert javasol vérzsír-szintjének csökkentésére, kérdéseket tesz fel életmódjára és betegségeire vonatkozóan. Fogamzásgátlók, anabolikus szteroidok („testépítő-szteroidok”), egyéb betegség miatt szedett szteroid gyógyszerek szedését jelezze orvosának. Ugyancsak említse meg, ha cukorbetegség, pajzsmirigy-elégtelenség, májbetegség, veseelégtelenség miatt kezelik, ugyanis az előbb említett állapotok és betegségek a koleszterin-, LDL-koleszterin szint emelkedést okozhatnak.
Terápiás életmódváltás
Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy telített zsírokban és koleszterinben szegény, telítetlen zsírokat, növényi-, hal-olajokat tartalmazó, rost-dús étrendet ír elő, rendszeres testmozgás és következetes testsúly-csökkentés mellett.
Gyógyszeres kezelés
Kezelőorvosa gyógyszeres kezelés mellett dönt, ha életmódváltás mellett nem csökkent kívánt mértékben a koleszterin, LDL-koleszterin, triglicerid szint.

– Nikotinsav
Főleg a triglicerid szintet csökkenti, de koleszterin-szint csökkentő hatása is van. Hatása mérsékelt, Magyarországon kevésbé alkalmazzák.

– Epesavkötő gyanták
A koleszterinszintet csökkentik. Az epesavak vázát képező koleszterint kötik meg a bélben, így az nem tud visszaszívódni. Magyarországon kevésbé alkalmazzák.

– Fibrátok
Főleg a triglicerid-szintet csökkentik. Az ide tartozó gyógyszerek fokozzák a lipoprotein lipáz nevű enzim aktivitását. Magyarországon gyakran alkalmazzák.

– Sztatinok
Az összkoleszterin szintet legjobban csökkentő gyógyszerek, melyek kisebb mértékben csökkentik a trigliceridek és emelik a HDL-koleszterin szintjét.
Súlyosabb esetben a kívánt hatás eléréséig a gyógyszereket kombinálják.

Nyitvatartás

  • Hétfő-Péntek: 8.00-17.30
  • Szombat: 8.00-12.30
  • 5540 Szarvas, Eötvös u. 44.

Akciók

gyongypatika

Ügyelet

Május 2-8-ig Borostyán Gyógyszertár
Május 9-15-ig Gránátalma Gyógyszertár
Május 16-22-ig Szirony Gyógyszertár
Május 23-29-ig Pingvin Gyógyszertár

Tovább >>>