Gyomorpanaszok

Ok:
1. GASTRO-OESOPHAGEALIS REFLUX BETEGSÉG

——————————————————————————–

1.1. DEFINÍCIÓK, KRITÉRIUMOK, OSZTÁLYOZÁS
Nyelőcső reflux, gastro-oesophagealis reflux = a gyomorbennék visszaáramlása a nyelőcsőbe.
Reflux oesophagitis = a gastro-oesophagealis reflux okozta gyulladás a nyelőcsőben – elsősorban kórszövettani elváltozást jelent, de makroszkópos kép alapján is felállítható diagnózis (makroszkópos elváltozások alapján a diagnózis kimondható, de makroszkópos elváltozások hiánya esetén nem zárható ki).
Reflux betegség, gastro-oesophagealis reflux betegség (GORB), gastroesophageal reflux disease (GERD) = a gastro-oesophagealis reflux okozta panaszok és/vagy tünetek és/vagy kórszövettani elváltozások.
1.2. EPIDEMIOLÓGIA
A reflux oesophagitis praevalentiáját 3-5%-ra becsülik.48
Az Amerikai Egyesült Államok lakosságának több mint 36%-a havonta legalább egyszer gyomorégéstől szenved,37 bár ez a GORB-on kívül számos egyéb betegség tünete is lehet.
1.3. ÉLETTANI ÉS KÓRÉLETTANI HÁTTÉR
Gastro-oesophagealis reflux egészséges egyénekben is előfordul, akkor vezet gastro-oesophagealis reflux betegséghez, ha a következőkben felsorolt defenzív és agresszív tényezők közötti egyensúly felborul (a defenzív tényezők elégtelenek vagy az agresszív tényezők kifejezettek).
1.3.1. Defenzív tényezők
1.3.1.1. ANTIREFLUX BARRIER
Complex funkcionális egység, melyet az alsó oesophagealis sphincter (lower esophageal sphincter, LES) intrinsic nyomása, a cruralis diaphragma extrinsic compressiója, a LES intraabdominalis helyzete, normális hegyes His-szög (a nyelőcső gyomorba való bemenetének szöge) és a phrenooesophagealis ligamentum alkot.

1.3.1.2. OESOPHAGUS CLEARANCE
Egyrészt az ún. száraz nyelések által kiváltott nyelőcső peristalticának, másrészt a lúgos vegyhatású nyál semlegesítő hatásának tulajdonítható.

1.3.1.3. NYÁLKAHÁRTYA VÉDEKEZŐ FUNKCIÓ13
– a stratum corneumban a zona occludens („tight junction”-ok) gátolja az ionok diffúzióját,39
– a stratum spinosum sejtjeinek membranjában egy Na+BH+ pumpa a H+-ionok rediffúzióját biztosítja,30
– a submucosus mirigyek bicarbonat secretiója szintén emeli a pH-értéket.14
1.3.2. Agresszív tényezők
1.3.2.1. GYOMORSÓSAV
Az elsőrendű agresszív tényező; a H+-ionok diffúziója a nyálkahártya pH-jának savanyú irányba való eltolódásához és necrosishoz vezet.

1.3.2.2. PEPSIN
A gyomorban termelődő és a sósav által aktivált proteolyticus enzim, mely a sósav okozta oesophagitis kialakulásában cofactorként szerepel; nyálkahártya károsító hatása 4-es pH alatt a legkifejezettebb.33,34
1.3.2.3. EPESAVAK ÉS PANCREAS NEDV27,34,38
Károsító hatásaikkal inkább gyomorműtéteket követően kell számolni, de nem operált betegekben is előfordulhat (duodeno-gastro-oesophagealis reflux vagy jejuno-gastro-oesophagealis reflux):
– detergens hatásuknál fogva az epesavak károsítják a sejthártyát,
– epesavak jelenlétében a H+-ionok károsító hatása már magasabb pH esetén is bekövetkezhet.
1.3.3. LES relaxatio
Normális egyénekben is megfigyelhető a LES transiens relaxatiója. A GORB pathogenesisében a fő tényező valószínűleg a LES transiens relaxatiói frekvenciájának és időtartamának növekedése. Feltehetően kisebb jelentősége van az egyes betegekben kimutatható alacsony LES nyomásnak. A gastro-oesophagealis refluxot elősegíti a GORB esetén gyakran megfigyelhető hiatus hernia. Az intraabdominalis nyomás fokozása miatt a physicalis megerőltetést is a gastro-oesophagealis reflux egyik kiváltó tényezőjének tartják, de egy újabb vizsgálat szerint a physicalis megerőltetés inkább csak akkor vezet refluxhoz, ha transiens LES relaxatióval esik egybe.
1.4. PANASZOK ÉS TÜNETEK
A leggyakoribb panaszok a pyrosis, a regurgitatio és a dysphagia.
A GORB-ban szenvedő betegek csoportját jéghegyhez hasonlóan lehet ábrázolni. A legtöbb beteg panaszai annyira enyhék, hogy nem fordulnak orvoshoz és betegségük nem kerül kórismézésre. Kisebb csoportot képeznek azok, akik gyakoribb és súlyosabb panaszok miatt orvoshoz fordulnak és betegségük szövődménymentes stádiumban kerül felismerésre. A jéghegy csúcsán az a viszonylag kevés beteg van, aki szövődményei miatt a legnagyobb problémát jelenti az egészségügyi ellátás számára.

Nyitvatartás

  • Hétfő-Péntek: 8.00-17.30
  • Szombat: 8.00-12.30
  • 5540 Szarvas, Eötvös u. 44.

Akciók

gyongypatika

Ügyelet

Május 2-8-ig Borostyán Gyógyszertár
Május 9-15-ig Gránátalma Gyógyszertár
Május 16-22-ig Szirony Gyógyszertár
Május 23-29-ig Pingvin Gyógyszertár

Tovább >>>