Fejkosz

Ok:
Leggyakoribb kórokozója a Trichophyton schoenleini, jóval ritkábban egyéb fonalas gombák is előidézhetik. A fertőzés a beteggel vagy bizonyos használati tárgyaival (törölköző, borotva, ágynemű) történő közvetlen érintkezés útján terjed. A hajlamosító tényezők nem ismertek.
Tünet:
A tinea favosa névvel is illetett kórkép jellemzően a hajas fejbőr kiterjedt hegesedéssel járó, gombás betegsége, mely olykor más bőrfelületeken és a körmökön is megjelenik
Megelőzés:
A favus közös használatú ruházattal, fésűvel, törülközővel, borotvával, ágyneművel is terjedhet. Ezért fontos, hogy ne használjuk egymás személyes higiénés eszközeit. Az ágyneműt, törölközőt, fésűt és minden más, fertőzött területtel érintkező eszközt rendszeresen fertőtleníteni kell.

Kezelés:
A favus kezelésére más gombás betegségeknél is használt gyógyszerek (itrakonazol, ketokonazol, flukonazol) használható helyileg és tabletta formájában egy időben. Mivel a favus fertőző, az összes családtagot egy időben kell kezelni.

A gomba könnyen elpusztítható, a nyomában hátramaradó hajhiány és hegesedés viszont már nem. Ezért fontos a betegség időben történő kezelése és lehetőség szerint megelőzése. Mivel a favus fertőző betegség, megelőzéséhez a beteg megfelelő elkülönítése és a fertőző betegségekre jellemző megelőzési szabályok vonatkoznak.

Nyitvatartás

  • Hétfő-Péntek: 8.00-17.30
  • Szombat: 8.00-12.30
  • 5540 Szarvas, Eötvös u. 44.

Akciók

gyongypatika

Ügyelet

Május 2-8-ig Borostyán Gyógyszertár
Május 9-15-ig Gránátalma Gyógyszertár
Május 16-22-ig Szirony Gyógyszertár
Május 23-29-ig Pingvin Gyógyszertár

Tovább >>>