Fejfájás

Ok:
A cluster-fejfájás előfordulási gyakorisága 0,07 és 0,7% közé tehető, tehát kb. olyan ritka, mint a sclerosis multiplex. A legújabb felmérések szerint a betegség férfiaknál 2,5-szer gyakoribb, mint nőknél. A betegség kezdetekor az átlagéletkor 31 év. Epizodikus cluster-fejfájás esetén átlagban évente-kétévente következik be a periódus, amely átlagos hossza hat hét, ezt tünet- és panaszmentes időszak követi. Ez jellemző a betegek 85%-ára. A betegek 15%-ánál a rohamperiódus 1 évnél tovább is tarthat, 1 hónapnál nem hosszabb szünettel – ez a betegség krónikus formája.

A cluster-fejfájást kettős periodicitás jellemzi. Egyrészt az epizodok gyakran az év azonos szakában jelentkeznek, másrészt a rohamok is általában a nap azonos időszakában jelentkeznek. Az esetek 55%-ában a roham álmából ébreszti a beteget, általában mintegy 2 órával az elalvás után, az alvás REM fázisában.
Tünet:
A fájdalom általában a szem környékén homlok-, vagy halántéktájon alakul ki, de érintheti az arcot, állkapcsot is. A fájdalom szigorúan féloldali és egy rohamperióduson belül ugyanazon az oldalon jelentkezik. A fájdalom hirtelen, előjelek nélkül kezdődik és maximális intenzitását 2-15 perc alatt eléri. Ez a fájdalom heves, kínzó és általában folytonos, nem lüktető. A roham az esetek 80%-ában 30 perctől 2 óráig tart, átlagos hossza 80 perc. A roham végén a fájdalom olyan gyorsan tűnik el, ahogy kialakult. A napi átlagos rohamszám kettő (0,5-8 naponta); az epizod kezdetén és végén általában ritkább, míg annak közepén gyakoribb.

A roham legjellemzőbb kísérő tünete az azonos oldali szem könnyezése, ezen kívül jellemző tünetek (szintén a fájdalmas oldalon) a vörös, belövellt szem, orrdugulás vagy orrfolyás, az arcfél és a homlok izzadása. A rohamot kísérheti hányinger, esetleg hányás, fény-, hang-, vagy szagérzékenység. A páciens a roham alatt jellemzően ül, áll, vagy járkál, csak az enyhe rohamok alatt képes lefeküdni, vagy fekve maradni.
Kezelés:
A legújabb felmérések alapján is több év telik el, mire a cluster-fejfájást pontosan diagnosztizálják. Az ilyen pácienseket egyéb fejfájásokra kezelik – sikertelenül. Ezért fontos a cluster-fejfájás mielőbbi felismerése és kezelése. Mivel a cluster-fejfájás terápiájára alkalmazható gyógyszerek száma korlátozott, a kutatások középpontjában olyan új szerek „találása” áll, melyeket ugyan más betegségre fejlesztettek ki, de pozitív hatással vannak a cluster-fejfájásra.

A gyógyszeres kezelésnél megkülönböztetünk rohamkezelést és preventív, ún. intervallum kezelést.

Rohamkezelésre Magyarországon jelenleg két hatékony szer van:

sumatriptán (injekció vagy orrspray)
100%-os oxigén
Hatásukat 5-10 perc alatt elérik (az Imigran spray kicsit lassabb), de csak a fennálló rohamot szüntetik meg, megelőző hatásuk nincs. A hagyományos fájdalomcsillapítók szinte teljesen hatástalanok.

A rohamok megelőzése:

átmeneti kezelés: triptán, szteroid, ergotamin tartalmú készítmények alkalmazásával a rohamok számának és/vagy erősségének csökkentése, amíg a fenntartó kezelés el nem éri hatását.
fenntartó kezelés: kalcium-csatorna blokkolók, lítium-készítmények, methysergid, epilepszia ellenes szerek, egyéb szerek: indometacin, béta-blokkolók, triciklikus és egyéb antidepresszánsok, kapszaicin, melyeket némi sikerrel teszteltek.
Recept nélküli készítmények: a melatonin napi egyszeri 10 mg-os adagja (lefekvés előtt fél órával alkalmazva) segíthet a rohamok megelőzésében.

Nyitvatartás

  • Hétfő-Péntek: 8.00-17.30
  • Szombat: 8.00-12.30
  • 5540 Szarvas, Eötvös u. 44.

Akciók

gyongypatika

Ügyelet

Május 2-8-ig Borostyán Gyógyszertár
Május 9-15-ig Gránátalma Gyógyszertár
Május 16-22-ig Szirony Gyógyszertár
Május 23-29-ig Pingvin Gyógyszertár

Tovább >>>