Dohányzás

Tünet:
A cigarettázás mindenekelőtt úgy értelmezhető, mint a nikotin iránti szenvedély megnyilvánulása. Bár a dohányosok és a dohányipari társaságok minden erejükkel tiltakoznak az előbbi megállapítás ellen, kétségbevonhatatlan tény, hogy a nikotin függőséget okoz. A legújabb tanulmányok szerint éppen olyan kábítószer, mint az ún. kemény drogok, a heroin vagy a kokain. A dohányosok általában még gyerekként kezdenek el cigarettázni, és mire felnőnek, már a nikotin rabjává válnak. Ettől kezdve csupán illúzió, hogy le tudnak szokni róla. Így, annak ellenére, hogy a dohányosok kétharmada kívánja abbahagyni ezt a szokást és körülbelül a harmaduk minden évben meg is próbálja, mindössze 2% -nak sikerül.

A modern cigaretta, melyet kitűnően kifejlesztett és beállított a dohányipar az évtizedek során, bámulatosan hatékony nikotinszállító eszköz, amely az optimális nikotin adagot gyorsan szállítja az agyhoz. A számos adalékanyagnak köszönhetően a cigarettázás sokkal kellemesebb lett. Annak ellenére, hogy a cigaretták nagyon hatékony drogszállítók, mindennemű szabályozás elkerülte őket. A nikotinról és a kátránytartalomról kevés információval rendelkezünk, s ezek is javarészt értékelhetetlenek. Vagyis el kell fogadnunk a tényt, hogy a cigaretta olyan elsődleges nikotinszállító, mely függőséget okoz és fenn is tartja azt a szervezetben.
Megelőzés:
Az egyetlen mód, hogy elkerüljük a nikotinfüggőséget pillanatnyilag az, hogy egyáltalán nem dohányzunk. Megjelent néhány tanulmány azzal a lehetőséggel kapcsolatban, hogy olyan dohányipari termékeket dobnak piacra, amelyek nem tartalmaznak nikotint – és manapság ez technológiailag kivitelezhető is lenne – (lásd alacsony nikotintartalmú cigaretták), segítve ezzel az embereknek, hogy a dohányzás ellenére se legyenek nikotinfüggők. A dohányipari cégek azonban úgy tűnik, nem tesznek lépéseket az ügy érdekében. Ez nem is csoda: a nikotinfüggőség az egyik legfontosabb mankó, ami biztosítja piaci pozíciójukat. Ezen felül a nikotintartalommal történő óvatos manipulálás a kulcs ahhoz, hogy kiterjesszék piaci részesedésüket azzal, hogy újabb és újabb dohányosok akadnak fenn a nikotin hálójában, megfosztva őket attól az esélytől, hogy leszokjanak a cigarettázásról.
A nikotin nélküli cigaretták piacra dobását követően valószínűleg csökkenne a különböző dohánycégek bevétele. Az eredmény minden bizonnyal ugyanaz lenne, mint az alkoholmentes sör esetében: néhányan isszák, de nyilván nem annyian, mint a hagyományos márkákat.
Kezelés:
Nikotinpótló terápia

A nikotinpótló terápiák (Nicotin Replacement Therapies, NRT), pl. rágógumi, bőrre helyezhető tapasz, tabletta, orrspray vagy inhaláló, segítenek a dohányzásról való leszokásban azzal, hogy csökkentett adagban juttatják be a szervezetbe a nikotint, azzal a céllal, hogy az illető átvészelje az olyan megvonási tüneteket, mint a nikotin utáni vágyakozás vagy a hangulatváltozások. A tanulmányok szerint az NRT sokkal hatékonyabb, mint a terápia mellőzése vagy a placebo, különösen az erősen függő dohányosok esetében. Az absztinens szakasz ugyanis még az NRT megszüntetése után is hosszú marad. A bőrön keresztül ható nikotintapasz bizonyos mennyiségű nikotint juttat be a szervezetbe. Tapasz használata esetén az 1 éves absztinencia időszak mennyisége 9% és 35% között ingadozik, attól függően, milyen a bejuttatott adag erőssége és az illetőnek felajánlott segítség mértéke. A nikotininhaláló kézben is elfér, s azzal a szándékkal tervezték, hogy mind a fizikai, mind a lelki függőségen enyhítsenek. Klinikai tanulmányok kimutatták, hogy az inhaláló rövidtávon lehetővé teszi a nikotin elhagyását. A NRT ésszerű és valóban hatékony terápia. Számos klinikai tanulmány is megerősíti, hogy az NRT során megkétszereződik a dohányzásról sikeresen leszokók száma, s az egészségügyi kiadások jelentős csökkentése érhető el vele tekintettel arra, hogy a dohányosok száma magas, s a módszer költséghatékony. Az NRT-nek a perspektívákat illetően mégis komoly hiányosságai is vannak: a tapaszok és a rágógumik túl lassan szállítják a nikotint, gyakran az optimális szint alatt, a nikotin spray-k pedig gyakran kellemetlenek. Aligha meglepő, hogy az NRT általában nem ejti rabul a dohányosokat. A nikotinpótló terápiát kétségtelenül propagálni kell, hogy általános forgalomban receptre is hozzáférhető legyen, és hatékonyabbá is kell tenni, hogy a cigaretták igazi (noha biztonságosabb) riválisa lehessen.

Nyitvatartás

  • Hétfő-Péntek: 8.00-17.30
  • Szombat: 8.00-12.30
  • 5540 Szarvas, Eötvös u. 44.

Akciók

gyongypatika

Ügyelet

Május 2-8-ig Borostyán Gyógyszertár
Május 9-15-ig Gránátalma Gyógyszertár
Május 16-22-ig Szirony Gyógyszertár
Május 23-29-ig Pingvin Gyógyszertár

Tovább >>>