Depresszió

Ok:
Mindenki átél valamilyen boldogtalanságot, gyakran valamilyen változás következtében, akár visszaesés vagy veszteségérzet formájában, vagy egyszerűen, ahogy Freud mondta, „hétköznapi nyomorúságként”. A fájdalmas érzések, melyek kísérik ezeket az eseményeket, általában a helyzetnek megfelelőek, szükségesek, átmenetiek, és magukban foglalják a személyes fejlődés lehetőségét. Amikor azonban a rossz hangulat tartósan fennáll és érinti a mindennapi életfunkciókat, felmerül a depresszió lehetősége. A tünetek súlyossága, időtartama és egyéb tünetek jelenléte különbözteti meg a depressziót a normális szomorúságtól. A depresszió valamilyen formája világszerte érinti a nők 20%-át, a férfiak 10%-át, és a serdülők 5%-át. Az Egyesült Államokban a leggyakoribb pszichés zavar, évente 17,6 millió ember szenvedését okozza.
Tünet:
A depresszió az egész test betegsége, így érinti a szervezetet, a hangulatot és a gondolkodást. Befolyásolja az étkezést és az alvást, az önképet és a másokról vallott gondolatokat. A depresszió nem ugyanazt jelenti, mint rossz hangulatot átélni. Nem a személyes gyengeség jele, vagy olyan állapot, amely akarattal befolyásolható lenne. A depressziós betegek nem tudják „összeszedni magukat”, és így meggyógyulni. Kezelés nélkül a tünetek hetekig, hónapig vagy évekig fennállhatnak. A megfelelő kezelés azonban a betegek többségét meggyógyítja.

Megelőzés:
A depresszió bizonyos formáit nem lehet megelőzni, mivel azokat a jelenleg elfogadott elmélet szerint az agy neurokémiai működészavara okozza. Ám amellett szól bizonyíték, hogy a betegség tünetei gyakran enyhülnek, és néha ki sem alakulnak egészséges életmód mellett. Megfelelő diéta, testmozgás, nyaralás, túlmunka kerülése, és élvezetet nyújtó tevékenységekben való részvétel mind távol tarthatják a szomorúságot.

Kezelés:
A major depressziót és a disztímiát leggyakrabban pszichoterápia és antidepresszívumok kombinácoiójával kezelik. A pszichoterápia célja, hogy megtanítsa a betegnek, hogyan küzdje le negatív attitűdjeit és érzéseit, és bátorítja a korábbi tevékenységekhez való visszatérést. A gyógyszeres kezelés a hangulatzavarokban előforduló neurokémiai egyensúlyzavart enyhíti vagy korrigálja. Bipoláris zavarban a hangulatstabilizálók használata alapvető fontosságú.
Gyógyszeres kezelés
A ma leggyakrabban alkalmazott antidepresszívumok a szerotonin nevű ingerületátvivő anyagcseréjét szabályozzák. A csoport neve szelektív szerotonin újrafelvételt gátlók (SSRI-k), ide tartozik a fluoxetin, paroxetin, és szertralin. A nefazodon, mirtazapin és a venflaxin három viszonylag új gyógyszer, amelyek a szerotonin és a noradrenalin anyagcserére hatnak más módon. A bupropion egy másik csoportba tartozó gyógyszer, amely a dopamin anyagcserére hat, szintén hatékony antidepresszívum. Gyermek és serdülő betegnél elsősorban SSRI gyógyszer adása javasolt.
A triciklikusok, melyeket az 50-es évek óta használunk a depresszió kezelésében, egy másik választható kezelési lehetőséget jelentenek, bár több kellemetlen mellékhatásuk van, mint az SSRI gyógyszereknek. Mivel a serdülők nehezen tolerálják a mellékhatásokat, és inkább abbahagyják a gyógyszerszedést, számukra nem ajánlott ez a vegyületcsoport. Ezen kívül dezipramin nevű triciklikus antidepresszívum adásakor gyermekekben és serdülőkben szívritmuszavarokat tapasztaltak, így ebben a betegcsoportban csak különös óvatossággal adhatunk triciklikus gyógyszereket. Ebbe a csoportba tartozik az imipramin, amitriptilin, nortriptilin, doxepin és a dezipramin.
Az antidepresszívumok harmadik csoportja a monoaminooxidáz (MAO)-bénítók, szintén hatékonynak bizonyultak. A MAO-bénítók gyorsabban hatnak, mint a triciklikusok, de súlyos mellélhatásaik lehetnek, és szedésük mellett a beteg diétát kell hogy tartson – súlyos vérnyomáskiugrás jelentkezhet, ha MAO bénító szedése mellett tiraminban gazdag ételt – sajtot, babot, különböző alkoholos italokat – fogyaszt. MAO bénítót általában csak akkor javasolunk, ha az SSRI és a triciklikus gyógyszerek hatástalannak bizonyulnak. (Megjegyzés: ma már elérhető a reverzibilis MAO-bénítók /RIMA/ csoportjába tartozó moclobemid, amely mellett nem kell diétát tartani, és nincsenek súlyos mellékhatásai, így első választandó szerként is adható.) A lítium-karbonát, melyet általában a mániás depresszió kezelésében alkalmazunk, szintén jó hatásfokkal kezeli a depressziót.

Nyitvatartás

  • Hétfő-Péntek: 8.00-17.30
  • Szombat: 8.00-12.30
  • 5540 Szarvas, Eötvös u. 44.

Akciók

gyongypatika

Ügyelet

Május 2-8-ig Borostyán Gyógyszertár
Május 9-15-ig Gránátalma Gyógyszertár
Május 16-22-ig Szirony Gyógyszertár
Május 23-29-ig Pingvin Gyógyszertár

Tovább >>>