Csontritkulás

Ok:
A csontritkulást korunk néma járványának nevezik. Különösen a fejlett országokban, ahol magas az átlagéletkor, milliók életét keseríti meg. Hazánkban 1 000 000-ra becsülik a betegek számát. A nők gyakrabban érintettek, mint a férfiak. Alattomos betegség, mivel gyakran már csak akkor szerzünk róla tudomást, ha szövődményei, a csonttörések jelentkeznek. Ennek egyik igen súlyos kimenetele a combnyaktörés, mely különösen a nőket érinti, s idős korban következményeit tekintve ez akár végzetes is lehet. A csontritkulásos állapot és jelenségei azonban megelőzhetők, ill. a kockázatok csökkenthetők. A megelőzésnek különösen nagy szerepe van ennél az egészségügyi problémánál, mert kis odafigyeléssel súlyos problémáktól szabadulhatunk meg idősebb korunkban.

Tünet:
Csontritkulásról akkor beszélünk, ha a csonttömeg mennyisége olyan mértékben csökken, hogy mechanikai ellenálló képessége is kisebb lesz, és már kis fizikai behatásra is törések alakulhatnak ki.
A csontritkulás (oszteoporózis = porózus, szivacsos csontot jelent) olyan állapot mely az eredendően erős csontozatot fokozatosan elvékonyítja, és ezzel kiteszi a törés veszélyének. Az összes csont érintettsége ellenére a gerinc, a csípő, és a csukló törik el leggyakrabban. A csípőcsontok törése (combnyaktörés) különösen időseknél veszélyes, mert a gyógyulási folyamat hosszas fekvést követel meg, és emiatt vérrögösödés (trombózis) vagy tüdőgyulladás alakulhat ki. a combnyaktörést szenvedett idős nők körülbelül egyharmada hat hónapon belül meghal. A betegségben érintett 24 millió amerikai közül 80 százalék nő. Szakértők szerint a nők fogékonyabbak a betegségre, mert csontjaik könnyebbek és vékonyabbak, és testük nagy hormonális változáson megy keresztül a változás kora alatt. A változás (menopauza) felgyorsítja a csonttömegvesztést. Férfiakban az oszteoporózis ritka 70 év alatt. A tudósok még tanulmányozzák a betegség okait, de bizonyosra vehető, hogy ehhez a csontképződés jobb megismerésén át vezet az út. A csont folyamatosan változik – új csont alakul és a régi csont eltakarítódik. Ezt a folyamatot csont-átépülésnek vagy „csont-forgalomnak” nevezzük Az oszteoklasztoknak nevezett csontsejtek feloldják, felszívják (reszorbció) az idős csontsejteket, kis üregeket hagyva hátra. Ezután oszteoblasztoknak nevezett sejtek lágy, méhek készítette léphez hasonlóan elhelyezkedő fehérjerostokkal bélelik ki ezeket az üregeket, a fehérjerostok később a lerakódó ásványi anyagoktól megkeményednek. Az ásványok erősítette „lép” fogja adni a csontok fő szilárdságát, ez viszont nagyban függ a megfelelő kalciumbeviteltől. Az ösztrogénnek ugyancsak kulcsszerepe van a csont egészségének megőrzésében, ez a női hormon lassítja a régi csont felszívódását és segíti az új növekedését. Egy teljes csont-átépülési ciklus 2-3 hónapig tart. Amikor az ember fiatal, a test az új csontot nagyobb ütemben képzi, mint ahogy a régi csont leépül, és ennek következtében a csonttömeg nő. A maximális csonttömeget az ember harmincas évei közepén éri el. Ezután a csontátépülés folytatódik, de egy kissé több csont bomlik le, mint amennyi képződik- körülbelül 0,3-0,5 százaléknyi csonttömeg vész el évente. A változás korában (menopauzában) az ösztrogénszint gyorsan csökken, a csonttömeg vesztése évi 1-3 százalékra gyorsul. 60 év körül a folyamat lelassul, de nem áll meg. Előrehaladott korú nők csonttömegük 35-50 százalékát vesztik el, a férfiak 20-35 százalékot veszítenek.
Megelőzés:
Az elmúlt évtizedben az orvosok és kutatók a csontképződés és -lebomlás sok rejtélyét fedték fel. Új módokat fedeztek fel, hogy korán fel lehessen ismerni a csontvesztést, és új gyógyszereket fejlesztettek ki a csontvesztés kezelésére. Ha önnek csontritkulása van, ezek a gyógyszerek segíthetik a csontvesztés lelassítását és megelőzhetik a mozgékonyságát, függetlenségét vagy életét veszélyeztető töréseket. Ha önnek célja a csontritkulás megelőzőse, akkor ne várjon egy földet érő ruhaszegélyre, mely a már bekövetkező károsodást jelzi. Tudással felvértezve és a megelőzési stratégiákat hadrendbe állítva csontjainak erejét élete végéig megőrizheti. Az erős csontok építése, kivált harminc éves kor előtt, a legjobb védekezés a csontritkulás ellen. Az erős csontozat fenntartását egészségesebb életstílussal érhetjük el.
Mit tehet ön, hogy megakadályozza a csontritkulást?
A csontritkulás az emberek széles körében megelőzhető. Ennek a betegségnek a megelőzése rendkívül fontos, mert ugyan kezelhető, tökéletesen nem gyógyítható. Négy lépésben megelőzhető ez a betegség. A lépések egyenként nem elégségesek a megelőzéshez, de mind a négyük betartása már elvezethet a célhoz. A lépések a következők:
Kiegyensúlyozott, kalciumban és D vitaminban dús étrend
Súlyemelési gyakorlatok
Egészséges életmód, a dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás mellőzésével.
Csontsűrűség-mérés és gyógyszerek szedése, ha szükséges.
Kalcium
A csontritkulás az emberek széles körében megelőzhető. Ennek a betegségnek a megelőzése rendkívül fontos, mert ugyan kezelhető, tökéletesen nem gyógyítható. Négy lépésben megelőzhető ez a betegség. A lépések egyenként nem elégségesek a megelőzéshez, de mind a négyük betartása már elvezethet a célhoz. A lépések a következők:
D vitamin
Testünk a kalciumot D vitamin segítségével veszi fel. D vitamin hiányában az étel kalciumtartalma nem szívódik fel, és a működéshez szükséges mennyiséget a csontokból veszi el szervezetünk. A D vitamin két forrásból származik: a bőrből, közvetlen napsugárzás hatására, és az ételből. Szakértők javasolják, hogy 400-800 NE-t (nemzetközi egység) vigyünk be naponta dúsított tejtermékkel, tojássárgájával, tengeri halakkal és májjal.
Edzés
Az edzés a csontok jó egészsége miatt is fontos. Ha rendszeres testmozgást végez gyermekkorában és serdülőkorban, nagyobb valószínűséggel éri el a csúcs-csonttömeget, mint azok, akik nem sportolnak rendszeresen. Tanulmányokban írták le, hogy a súlyemeléssel járó gyakorlatok, amelyek terhelik csontjait, mint a gyaloglás, futás, tenisz, balett, lépcsőzés, aerobic gyakorlatok és a súlyemelés, csökkentik a csontvesztést és megelőzik a csontritkulást. A hatékony edzésnek 30-45 percig kell tartania és legalább hetente háromszor kell gyakorolni. Az úszás és a kerékpározás, noha jó szív- és érrendszeri edzésmódok, nem segítenek a csontritkulás megelőzésében, mert nem terhelik kellő mértékben a csontokat.
VIGYÁZAT:
Ha felnőttkorát eddig jórészt ülve töltötte, nem árt egészségügyi szakemberrel ellenőriztetni egészségi állapotát, mielőtt bármilyen edzésbe fog.
* Súlyemelés – a súlyemelés erő- és kitartás-edzésnek is nevezhető, a karok és a felső gerinc izmait és csontjait erősíti. A csontokra közvetlenül is hat, így lassítja le az ásványi anyagvesztést.
* Háterősítő gyakorlatok- ezek a gyakorlatok főleg az izmokra hatnak. A kutatások azt mutatják, hogy a hát izmainak erősítése segít a csontritkulás kezelésében, mert fenntartja, vagy javítja a tartást. Ez azért javít, mert az összeroppant csigolyák okozta hajlott tartás a gerinc hosszában növeli a nyomást, újabb összeroppanásokat okozva. A gyakorlatok, melyekkel enyhén meghajlítja hátát, erősíthetik a hátizmokat a legkevesebb nyomást gyakorolva a hát csontjaira.
A következő gyakorlatok segítenek a hát és a has izomzatának megerősödésében, fenntartják, vagy javítják tartását, mely a csontritkulás miatt bekövetkező törések elkerülését segíti. Ha önnek csontritkulása van, de egyébként egészséges, a gyakorlatokat általában biztonsággal végre tudja hajtani, az orvosa az ön egészségi állapotát figyelembe véve meghatározhatja, hogy melyik gyakorlat a legmegfelelőbb önnek.
A felső hát edzéséhez feküdjön hason egy kemény felületen, csípője és hasa alsó része alatt egy nagy párnával. Tegye kezeit oldala mellé. Hajtsa előre állát mellkasához, húzza ki hátát, úgy hogy lapockái egymás felé csússzanak, majd emelje fel fejét és mellkasát. A nyak hajlításához feküdjön háton és nyugtassa kényelmesen karjait törzse mellett. Feszítse meg hasizmait, ahogy felemeli a fejét.
Az alsó hátizomzat átmozgatásához álljon térd-könyök helyzetbe és emelje fel csípőből valamelyik lábát, úgy, hogy térdben behajlítja azt. Ismételje meg másik lábbal is. A felső hátizomzat edzéséhez hajtsa előre állát mellkasához és lazítsa el vállait. Hajlítsa be könyökét és közelítse egymáshoz lapockáit, amikor megfeszíti hátát.
A csípődöntéshez feküdjön hanyatt, hajlítsa be lábait és támasza le talpát a padlóra. A hátának felső részével érintve a padlót, lassan gördítse fel és le a csípőjét, lehetőleg hasizomzatának megfeszítésével. Ha lehet, a láb és fenék izmait ne használja.
FIGYELMEZTETÉS: Ne alkalmazza ezeket a gyakorlatokat, ha már súlyos csontritkulása van.
Ha ön negyven év feletti férfi, vagy ötven év feletti nő, és a családjában előfordult már szív és keringési probléma, vagy problémák vannak egészségével, mindig beszélje meg orvosával, mielőtt bármilyen edzésprogramba kezd. Ha bizonytalan egészségi állapotát illetően, ugyancsak keresse fel orvosát. Ha csontritkulása van, különösen fontos, hogy orvosával együtt tervezzék meg az önnek biztonságos tornagyakorlatokat.
A megelőzés és kezelés gyógyszerei:
Annak ellenére, hogy kigyógyulni nem lehet a csontritkulásból, öt gyógyszeres kezelési módot elfogadott a csontritkulás kezelésére/megelőzésére. A gyógyszerek mindegyike lassítja vagy megállítja a csontvesztést, növeli a csontsűrűséget és csökkenti a törés valószínűségét. Az ösztrogénpótlás vagy hormonpótlás, alendronát, raloxifen, risedronát megelőzésre felírható, az ösztrogén/hormonpótlás kalcitonin, raloxifen, alendronát és risedronát a csontritkulás kezelésére írható fel. Az alendronát és risedronát a férfiak és nők glukokortikoid okozta csontritkulására jóváhagyott gyógyszer. Kerülje az alumínium tartalmú savlekötőket, mivel megakadályozhatják a kalcium felszívódását úgy, hogy a foszforhoz kötik a vékonybélben.
Étrend
-Egyen kalciumban gazdag ételeket: zsírmentes tejet, csökkentett zsírtartalmú joghurtot, brokkolit, karfiolt, lazacot, tofut, szezámmagot, mandulát és leveles zöldségeket.
-Egyen növényi ösztrogént tartalmazó ételeket: tofut és egyéb szójatermékeket.
-Kerülje a felszívódást gátló ételeket, mint a vörös húsok, üdítőitalok és nagymennyiségű alkohol, koffein.
Dohányzás
Ne dohányozzon Néhány tanulmány kimutatta, hogy a dohányzó nők kockázata a csontritkulás kialakulására ötven százalékkal nő.
Előzze meg az eséseket
Az esések megelőzése bármelyik életkorban fontos, de különösen fontossá válik azok számára, akiknek csontritkulása van, mert csontjaik törékenyebbek és könnyen törnek. A 65 év felettiek egyharmada minden évben elesik és néhány közülük a törések következtében mozgáskorlátozottá válik. A legtöbb esetben az eséseket gyógyszerek is segíthetik, ilyenek a nyugtatók, az izomrelaxánsok, a szédülést, egyensúlyvesztést okozó vérnyomáscsökkentő szerek. Amikor két vagy több gyógyszert szednek, ezek mellékhatásai összeadódhatnak. Az eséseket csökkentlátás, -hallás, izomgyengeség, koordinációs- és reflexzavarok, egyensúlyzavarokat okozó betegségek is előidézhetik. Ennek az ellenőrző listának a segítségével felszámolhat néhány háztartási veszélyforrást:
Padló. Távolítson el minden szabad drótot, kábelt és összekötő szőnyeget. Szűntesse meg a rendetlenséget. Bizonyosodjon meg a kis szőnyegek rögzítéséről. Tartsa a bútorokat megszokott, mindennapi helyükön.
Fürdőszobák. Szereljen fel kapaszkodókat és csúszásgátló padlót a fürdőkádba vagy zuhanytálcákba.
Megvilágítás. Bizonyosodjon meg az előszobák, lépcsőházak, bejáratok jó megvilágításáról. Tegyen éjszakai jelzőlámpát a fürdőszobába. Kapcsolja fel a lámpát, ha éjszaka fel kell kelnie.
Konyha. A mosogató és tűzhely mellé a padlóra tegyen csúszásgátló gumiszőnyeget. A kiömlött ételt azonnal törölje fel.
Lépcsők. Bizonyosodjon meg a lépcsőfokok, korlátok és szőnyegek biztonságos rögzítéséről.
Viseljen erős, gumitalpú cipőt. Lehetőleg kevés alkoholt fogyasszon. Kérdezze meg orvosát, hogy melyik gyógyszere okozhat elesést.
Hívja orvosát ha
hirtelen hátfájás alakul ki, vagy súlyos hátfájdalmat észlel. A csontritkulás csigolyáinak összeroppanásos törését okozhatja.
fogröntgenén az állcsont vékonyodása látszik. Ez az elváltozás a csontritkulás korai tünete lehet. <>/ul

Kezelés:
Gyógyszeres kezelés
Mivel a csontritkulást nehéz visszafordítani, mindenkinek meg kell jegyeznie, hogy a kezelés kulcsa a megelőzés. A hagyományos medicina hatásos megelőző módszereket ajánl.
Kalcium
A kezelés sarokköve a kalcium. A napi étkezésekkel és táplálék-kiegészítőkkel 1500 milligramm kalciumot kell bevinnünk szervezetünkbe. A kalcium felszívódását segítő D vitamin kiegészítés is ajánlott, hacsak nem lakunk napos éghajlaton. Orvosunk rendszeres edzésprogramokat is ajánlhat, hogy a csontok erősödjenek, és ezzel megelőzzük a töréseket. A menopauza utáni csontritkulásra adott kalcium közvetlenül a csontmátrixba épül be
Ösztrogénpótló és hormonpótló terápia
Az ösztrogénpótlás mind a megelőzésben, mind a kezelésben elfogadott eljárás. A módszerről kimutatható, hogy csökkenti a csontvesztést, növeli a csontsűrűséget a gerincben és a csípőben egyaránt, és csökkenti a combnyaktörés és gerinctörés valószínűségét a változó kor után. Az ösztrogénpótlás leggyakoribb módja a tablettás vagy tapaszos adagolás és hetven éves kor után is hatásos. Ha a pótlás csak ösztrogént tartalmaz, akkor valószínűbbé válhat a méh belső rétegének rákja (endometrium rák). A kockázat kiküszöböléséért az orvosok progeszteront is pótolnak az ösztrogén mellett, (hormonpótló terápia) azoknál a nőknél, akiknek ép méhe van. Az ösztrogén/hormonpótló terápiák a menopauza tüneteit enyhítik, és kimutathatóan jótékony hatásuk van úgy a csontok, mint a keringési rendszer egészségére is. Mellékhatásként hányinger, puffadás, emlő érzékenység, magas vérnyomás jelentkezhet. Bizonyos vizsgálatok összefüggést írnak le az ösztrogén használata és az emlőrák között, míg más vizsgálatok az összefüggést cáfolják. Az ösztrogénpótlás és emlőrák közötti kapcsolat kimenetelének meghatározása még várat magára. Mivel a hormonpótlás egyéni körülményei különböznek, ajánlott a kezelés mellett és ellen szóló érveket kezelőorvosával megbeszélni.
Alendronát
A gyógyszer a bifoszfonátok gyógyszercsaládjából származik. Az ösztrogénhez hasonlóan az alendronát is használható a csontritkulás megelőzésében (5 milligrammos dózisban) és kezelésében (10 milligrammos dózisban) egyaránt. A változó kor után csontritkulásban szenvedő nők csontvesztését csökkenti, növeli a csontsűrűséget a csípő és a gerinc csontjaiban és csökkenti az érintett területek törési kockázatát. A mellékhatások nem gyakoriak, de hasfájdalom, izomfájdalom, hányinger, gyomorégés, nyelőcső irritáció formájában jelentkezhetnek. Mint az összes bifoszfonátot, az alendronátot is éhgyomorra kell bevenni. A gyártó kifejezetten javasolja, hogy nagy pohár vízzel nyeljük le közvetlenül ébredés után, és a bevétel után legalább fél órával vegyük be napi gyógyszereinket, és fogjunk neki az első étkezésnek, italnak. A mellékhatások csökkentése érdekében a gyártó arra ösztönöz, hogy gyógyszerbevétel után legalább fél óráig egyenes testhelyzetben maradjunk. Az alendronát a szteroidok okozta csontritkulás (férfiak és nők hosszas prednizolon, vagy kortizon kezelése következtében kialakuló betegség) kezelésében is engedélyezett.
Raloxifen
A gyógyszer mind a megelőzésben, mind a kezelésben engedélyezett. Új gyógyszercsaládból származik, melynek a neve szelektív ösztrogénreceptor modulátorok (angol rövidítés: Selective Estrogen Receptor Modulators, SERMs). A gyógyszercsalád úgy tűnik megakadályozza a teljes test, csípő, gerinc csontvesztését és kisfokú csonttömeg növekedést is eredményez. Háromévi raloxifen használat után a gyógyszer a gerinctörés gyakoriságát körülbelül ötven százalékkal csökkenti. Az ösztrogénekhez hasonlóan a SERM-ek is olyan vérzsírszint-változásokat idéznek elő, melyek védőhatásúak lehetnek szívbetegségekben, mindazonáltal ez a hatásuk nem annyira erős, mint az ösztrogéneké. Az ösztrogénekkel ellentétben a SERM-ek nem hatnak a méh és az emlő szöveteire. A kevés észlelt mellékhatás közé tartoztak a hőhullámok, a mélyvénás trombózis, igaz, ez utóbbit ösztrogén terápiában is észlelték. További raloxifen vizsgálatot fognak folytatni az elkövetkező néhány évben.
Risedronate
Az 5 milligrammos nátrium-risedronat mind a menopauza utáni csontritkulás megelőzése és kezelésére, mind a férfiak és nők szteroid kiváltotta csontritkulásának megelőzésére és kezelésére engedélyezett. A nátrium-risedronat a többi bifoszfonáthoz hasonlóan csökkenti vagy megállítja a csontvesztést, növeli a csontok ásványianyag sűrűségét és csökkenti a gerinc- és más törések valószínűségét. A gyógyszert legalább harminc perccel a legelső étkezés vagy italfogyasztás előtt kell bevenni, és felegyenesedett helyzetben kell maradni erre az időre. A klinikai vizsgálatok minimális mellékhatást írtak le, és amelyeket jelentettek, egyenlő arányban fordultak elő mind a gyógyszert szedő, mind a placebót (hatástalan gyógyszert) szedő csoportok között.
Kalcitonin
A kalcitonin természetes hormon, mely a kalciumforgalmat és a csontanyagcserét szabályozza. Legalább öt éve menopauza után lévő nőknél a kalcitonin csökkenti a csontvesztést, növeli a gerinc csontsűrűségét és szóbeli közlés szerint csökkenti a törések okozta fájdalmat is. A kalcitonin csökkenti a gerinctörés kockázatát, de valószínűleg nincs számottevő hatása a többi törésre. A törések csökkenéséről készülő felmérések jelenleg is folynak. Mivel a kalcitonin fehérje, nem lehet szájon át bevenni, mert hamarabb megemésztődik, mint hatását ki tudná fejteni. A kalcitonin injekció és orrspray formájában érhető el. Nincs számottevő hatása egyetlen szervre vagy szervrendszerre sem, mégis allergiás reakciót és kellemetlen mellékhatásokat (arc és kéz elvörösödést, gyakoribb vizelést, hányingert, bőrkiütést) okozhat. Az orrspray egyetlen mellékhatásaként az orrfolyást említik.

Nyitvatartás

  • Hétfő-Péntek: 8.00-17.30
  • Szombat: 8.00-12.30
  • 5540 Szarvas, Eötvös u. 44.

Akciók

gyongypatika

Ügyelet

Május 2-8-ig Borostyán Gyógyszertár
Május 9-15-ig Gránátalma Gyógyszertár
Május 16-22-ig Szirony Gyógyszertár
Május 23-29-ig Pingvin Gyógyszertár

Tovább >>>