Bőrdaganat

Tünet:
Minden bőrdaganat a bőr külső, epidermiszként ismert rétegében keletkezik. A bőr megújulásának rendes folyamatában az alapsejtek (bazális) az epidermisz alján helyezkednek el és felfelé mozognak, hogy a bőr felszínéről a folyamatosan leváló, elhalt hámsejtek helyébe lépjenek. E folyamat közben a kerek bazális sejtek lapos felszíni sejtekké alakulnak át. Az epidermisz teljes szélességében melanocitákat találunk, azokat a sejteket, amelyek a védőhatású pigmentet, a melanint termelik. A bőr felszínén rózsaszín kiemelkedésként jelentkezik az alapsejtes bőrrák, ami a bőr felső rétegét képző epidermisz alsó vagy bazális sejtrétegből alakul ki. A melanomákat sötét, pigmentet termelő, melanocitáknak nevezett sejtek alkotják. Ez a daganat is az epidermiszből indul ki. Mivel a melanomák a dermis rétegen keresztül gyakran átterjednek a test más részeire, különösen veszélyesnek tartják őket.

Megelőzés:
A bőrdaganatok gyógyulási aránya 100%-os lehetne, ha minden bőrdaganatra még a továbbterjedés lehetősége előtt felhívnák az orvos figyelmét. Ezért rendszeresen ellenőrizni kell az új bőrkinövéseket és a bőr más elváltozásait. Bármely új, színes elváltozásról vagy már meglévő elváltozás bármilyen változásáról haladéktalanul be kell számolni az orvosnak.
Kerülje az intenzív napsugárzást, különösen késő reggeltől kora délutánig
A szabadban viseljen kalapot, hosszú ujjú ruhát, nadrágot és az UV sugárzástól védő napszemüveget
Használjon fényvédőt minden napfénynek kitett bőrterületen, a fül csúcsán, az ajkakon és a kopasz fejbőrön, legalább 30 perccel a lehetséges napfény expozíció előtt. Hosszú hatású (>8óra) és vízálló fényvédő használata nagyon ajánlott. Az SPF 15 (fényvédő faktor) jelzéssel ellátott fényvédők megakadályozhatják a nap sugárzásból eredő károsodás 93%-át.
Erős izzadás és úszás után alkalmazza újra a fényvédőt még akkor is, ha az vízálló.
Fontolja meg B komplex vitamin szedését. A B vitaminok sok fényvédő aktív összetevőjét, a PABA nevű anyagot tartalmazzák.
Azonnal számoljon be orvosának a gyanús bőrelváltozásokról, különösen, ha szabálytalan anyajegyről van szó, vagy ha családjában előfordult melanoma.
Ellenőriztesse bőrgyógyszereit bőrgyógyásszal, mert megnövekedett napérzékenységet okozhatnak.
Beszéljen orvosával jelenlegi gyógyszereléséről és betegségéről, mert ezek fotoszenzitivitást – megnövekedett fogékonyságot a napégésre – idézhetnek elő.
A szoláriumok ultraibolya fényt használnak, ami bőrdaganattal és a bőr öregedésével kapcsolatos bőrkárosodást okoz, akárcsak a napsugárzás. A napsugárzásból vagy szoláriumozásból származó barnaság némi védelmet nyújthat a leégés ellen, de e típusú védettség általában minimális, és a bőrkárosodás a barnaság jelenlétében is létrejön.
A gyermekek hajlamosabbak a napégésre mint a felnőttek. A 15-ös vagy annál magasabb fényvédő faktor elegendő védelmet nyújt a gyermekek számára, mindemellett a fényvédő krémek a hat hónapnál fiatalabb csecsemőket, bőrük szerkezete miatt nem tudják megvédeni. A csecsemők részére sűrűn szőtt anyagból készült ruhákat ajánlanak.
Kutatások azt állítják, hogy az ultraibolya expozíció csökkentésével csökken a nem melanoma bőrdaganatok előfordulási gyakorisága. Az ultraibolya sugárzás a napból jövő nem látható, magas energiájú sugarak egy tartománya. A mesterséges források, mint a szolárium és kvarclámpák szintén termelnek ultraibolya sugárzást.
A napfény expozíció csökkenthető a szabadban végzett tevékenységek időpontjának megváltoztatásával, csökkentve a magas intenzitású UV sugárzáson (délelőtt 11 és délután 3 között) eltöltött időt és a napon védő öltözet viselésével (pl. hosszú ujjú ruházat és kalap).
Azt, hogy a fényvédő krémek hatásosak-e a nem melanoma bőrdaganatok ellen, még nem állapították meg.
Azok, akik rosszul barnulnak vagy könnyen leégnek, különösen hajlamosak a nem melanoma bőrdaganatok kialakulására.
A fényvédő krém nem helyettesíti a napsugárzás elkerülését.
Kezelés:
Gyógyszeres kezelés
A helyi alapsejtes bőrrák és az elszarusodó laphámrák standard kezelése biztonságos, hatékony és kevés mellékhatást okoz. A kisebb daganatok eltávolíthatók elektromos árammal, fagyaszthatók folyékony nitrogénnel vagy elpusztíthatók alacsony dózisú sugárzással. Felületes daganatok esetén az 5-fluorouracilnak nevezett kemoterápiás szert tartalmazó kenőcs jó néhány hétig tartó alkalmazása is hatásos lehet. A nagyobb helyi daganatokat sebészileg távolítják el. Azokban a ritka esetekben, amikor az alapsejtes bőrrák és az elszarusodó laphámrák túlterjed a bőrön a daganatot sebészileg távolítják el, és a betegeket kemoterápiában, sugárterápiában vagy immunterápiában részesítik. Néhány előrehaladott elszarusodó laphámrákban szenvedő beteg jól válaszol a retinoid sav (A vitamin származék) és interferon (daganat immunterápiás laboratóriumokban előállított egyfajta fehérje) kombinációjára. Úgy tűnik, hogy a retinoid sav megakadályozza a daganat kiújulását azokban a betegekben, akiknek daganatát eltávolították.

Nyitvatartás

  • Hétfő-Péntek: 8.00-17.30
  • Szombat: 8.00-12.30
  • 5540 Szarvas, Eötvös u. 44.

Akciók

gyongypatika

Ügyelet

Május 2-8-ig Borostyán Gyógyszertár
Május 9-15-ig Gránátalma Gyógyszertár
Május 16-22-ig Szirony Gyógyszertár
Május 23-29-ig Pingvin Gyógyszertár

Tovább >>>