Avitaminózis

Tünet:
Az Avitaminózis vagy vitaminhiányos betegség nem egy jól körülhatárolt kórkép, mert minden egyes vitamin a szervezet működésének más-más folyamatában vesz részt. A vitaminok fogyasztása mellett jó néhány ásványi anyag megfelelő mennyiségű bevitelére is figyelmet kell fordítanunk, mert ezek általában a vitaminokkal együttműködve szabályozzák az enzimatikus folyamatokat. A vitaminok kémiailag sem egységes szerkezetűek, de van néhány közös tulajdonságuk. Mindannyian szerves tápanyagok, amelyek kis mennyiségben szükségesek a szervezet normális működéséhez és a jó egészséghez. A legtöbb vitamint a táplálékkal vagy pótló anyagok segítségével kell a szervezetbe juttatni; mindössze három vitamint (D, K és a B vitaminokból a biotint) képes a szervezet más forrásból is előállítani. A vitaminok nem energiaforrások mint a szénhidrátok, zsírok és fehérjék. Ehelyett kémiai partnerként szolgálnak a szervezet tápanyag-lebontásában, a sejtek osztódásában, a szövetek regenerációjában vagy egyéb életfontosságú folyamatokban résztvevő enzimek számára. A vitaminok lehetnek zsíroldékonyak vagy vízoldékonyak. A zsíroldékony vitaminok, mint amilyen az A, D, E és K, a zsír felszívódásához hasonló folyamat révén jutnak be a szervezetbe. A májban tárolódnak és csak nagyon lassan használódnak fel. A C és B vitaminkomplexek vízoldékony vitaminok. Ezeket a vitaminokat a szervezet nagyon gyorsan felhasználja, a fölösleges mennyiség pedig a vizelettel kiürül.

Megelőzés:
Megelõzés
Csakúgy, mint minden más betegség esetében, a megelõzés nagyon fontos. Amennyiben a vitaminhiány önállóan jelentkezik és nem valamely más betegség részeként, az étkezési szokások megváltoztatásával könnyedén kezelhetõ és megelõzhetõ. A következõ lista a vitaminok és ásványi anyagok természetes forrásait és a napi ajánlott mennyiségüket tartalmazza:
A vitamin (Retinol)
1000 µg Retinol Egyenérték (RE)/nap felnõtt férfiaknak
800 µg RE felnõtt nõknek
1300 µg RE és 1200 µg RE a szoptatás elsõ illetve második hat hónapja alatt
375 µg RE a csecsemõknek
400 µg RE 1-3 éves gyerekeknek
500 µg RE 4-6 éves gyerekeknek
700 µg RE 7-10 éves gyerekeknek
Táplálékforrások
Emelt vitamintartalmú ételek (többnyire tejtermékek), máj, tojások, leveles zöldségek, narancs, grapefruit.
Kezelés:
a) A betegség kezelése
Gyógyszeres kezelés
A hiányzó vitamin pótlása után a tünetek általában megszûnnek. Ennek ellenére a vitaminpótló terápiát jóval a tünetek megszûnte után is folytatni kell a szervezet raktárainak feltöltése céljából, elsõsorban a zsíroldékony vitaminok esetében.
B-12 vitaminhiány esetében a tünetek fólsav adására is megszûnnek. Ez megelõzheti az anémiás tünetek kialakulását, de nem gyógyítja azt. Következésképpen elrejti az igazi betegséget egészen addig, amíg a súlyos idegrendszeri tünetek meg nem jelennek. Mindezek miatt mielõtt bármiféle hiánypótló terápiát elkezdenénk, minden lehetséges okot meg kell vizsgálni, mert a nem megfelelõ kezelés több kárt okozhat, mint hasznot.A legjobb kezelés természetesen a megelõzés, errõl a késõbbiekben lesz szó. A következõ készítmények használatosak a vitaminhiányok kezelésére

Nyitvatartás

  • Hétfő-Péntek: 8.00-17.30
  • Szombat: 8.00-12.30
  • 5540 Szarvas, Eötvös u. 44.

Akciók

gyongypatika

Ügyelet

Május 2-8-ig Borostyán Gyógyszertár
Május 9-15-ig Gránátalma Gyógyszertár
Május 16-22-ig Szirony Gyógyszertár
Május 23-29-ig Pingvin Gyógyszertár

Tovább >>>