Akné

Tünet:
A bőr gyulladásos betegsége, amelyet a bőr pórusainak eltömődése következtében kialakuló felületes bőrelváltozások jellemeznek. Az akné a bőr faggyúmirigyeinek rendellenessége, ami a pórusok eltömődését és a pattanásoknak vagy mitesszereknek nevezett bőrelváltozások megjelenését eredményezi. Az akné általában az arcon, a nyakon, a mellkason és a vállakon jelentkezik. Bár az akné nem jelent komoly fenyegetést az egészségre, súlyos formája torzulások, maradandó hegek kialakulásához vezethet, amelyek igen zavaróak az elváltozásban szenvedők számára.
Megelőzés:
Az akné kialakulásának hajlama öröklődik. Bár az aknét nem lehet megelőzni, a körültekintő tisztítás segíthet a hatások csökkentésében.

Kezelés:
a) A betegség kezelése
Gyógyszeres kezelés
A kezelés célja az új elváltozások kialakulásának megakadályozása és a régiek meggyógyítása. A helyi kezelés, ami szárít és / vagy elõsegíti a bõrhámlását benzol-peroxidot, ként, resorcint,szalicilsavat vagy tretinoint (retinolsav, Retin-A) tartalmazhat.
Az antibiotikumokat (pl. tetracyclin vagyerythromycin) akkor írják fel, ha a bõrelváltozások fertõzöttnek tûnnek. A helyi antibiotikumokat (meghatározott bõrterületen alkalmazzák õket), mint amilyen a clindamycin vagy az erythromycin, szintén használják a fertõzések megfékezésére. Jegyezzük meg, hogy szájon át szedhetõ tetracyclint általában nem írnak fel gyermekek számára mindaddig, amíg valamennyi maradó foguk ki nem bújik, mert a gyógyszer maradandóan elszínezheti a még fejlõdõ fogakat! A szintetikus A vitamin analógok (isotretinoin, Accutane) hasznosnak mutatkoztak a súlyos akné kezelésében, azonban terhes anyák és szexuálisan aktív kamasz lányok nem szedhetik ezt a gyógyszert. Egyéb gyógyszerek közé tartozik a kortizon helyi, vagy injekciós formája. A sebészi beavatkozás állhat (kémiai) hámlasztásból, az elváltozások vagy hegek eltávolításából (dermabrázió), vagy a ciszták eltávolításából és / vagy kiürítésébõl. Kismértékû napozás javíthatja az aknét, de a mértéktelen napfürdõzés vagy ultraibolya-sugárzásnem ajánlott, mert növeli a bõrrák kockázatát.

Hogyan kezelik az aknét?
Sok beteg már általában fióknyi, nem receptköteles orvosságot is kipróbált, mire felkeresi orvosát. Az aknét gyakran bõrgyógyászok kezelik, azok az orvosok, akik a bõr betegségeinek, rendellenességeinek kezelésére specializálódtak. A bõrgyógyászok mindenfajta aknét kezelnek, különösen a súlyos eseteket. A háziorvosok, gyermekorvosok, belgyógyászok az enyhébb aknés eseteket gyógyítják. Az akné kezelésének legfontosabb célja a hegek kialakulásának megelõzése. További cél a fájdalmas elváltozások számának csökkentése és a betegség által okozott pszichológiai stressz és szégyenérzet minimalizálása. Az orvosok elsõ választása gyakran a gyógyszeres kezelésre esik. A gyógyszeres kezelés célja számos olyan probléma csökkentése, amely szerepet játszik az akné kialakulásában: a sejtek abnormális összetapadása a tüszõkben, megnövekedett faggyútermelés, a P. acnes baktérium és a gyulladás. A betegség súlyosságától függõen az orvos ajánlani fog vény nélkül kapható vagy vényköteles, helyi kezelésre alkalmas gyógyszert, illetve receptköteles, belsõ kezelésre alkalmas (szájon át szedhetõ) gyógyszert. Az orvos ajánlhatja több helyi szer, illetve egy szájon át szedhetõ gyógyszer és egy helyi szer együttes használatát is.

Nyitvatartás

  • Hétfő-Péntek: 8.00-17.30
  • Szombat: 8.00-12.30
  • 5540 Szarvas, Eötvös u. 44.

Akciók

gyongypatika

Ügyelet

Május 2-8-ig Borostyán Gyógyszertár
Május 9-15-ig Gránátalma Gyógyszertár
Május 16-22-ig Szirony Gyógyszertár
Május 23-29-ig Pingvin Gyógyszertár

Tovább >>>