Aids

Tünet:
Az AIDS leírása

Az AIDS mozaikszó, jelentése Szerzett Immunhiányos Syndroma, az immunrendszernek a humán immundeficientia vírus (HIV) okozta halálos, fertőző betegsége. A legtöbb esetben a HIV vírus lassú folyamatban támadja meg és rombolja le a szervezet betegségekkel szembeni védekezéséért felelős immunrendszerét. A megfertőzött személy ily módon sebezhetővé válik különböző rosszindulatú és fertőző betegségekkel szemben, melyek akár a halálát is okozhatják. Az AIDS a HIV fertőzés azon utolsó szakaszának tekintendő, amikor a fent említett betegségek kialakulnak.

Megelőzés:
A megelőzés területén tett erőfeszítések elsősorban a szexuális magatartás terén mutatott változásokra összpontosulnak, mint például az absztinencia, a monogámia, fogamzásgátló használata, és egyéb a „biztonságos szex”-re irányuló módszerek. Az intravénás drogok használatának csökkentésére és az egyszer használatos injekciós tűk többszöri használatának megakadályozására tett próbálkozások egyes területeken szintén redukálták a fertőzések arányát.

Kezelés:
Gyógyszeres kezelés

A HIV fertőzés megelőzésére alkalmas oltóanyagot vagy gyógymódot ez idáig még nem dolgozták ki. Kezdetben a gyógyítás a kialakuló egyes opportunista fertőzések egyedi kezelésére korlátozódott. Manapság számos gyógyszert, mint például az azidothymidint (AZT vagy zidovudine), a 3TC-t és a dideoxyinosint (ddI), használják a HIV vírussal fertőzöttek AIDS betegsége kialakulásának lassítására. Ezen gyógyszerek támadási pontja a reverz transzkriptáz enzim, melynek aktivitását csökkentve a vírus szaporodása lelassítható. A gyógyszerek egy újonnan kifejlesztett csoportja, nevezetesen a proteáz inhibitorok, reménnyel kecsegtetnek a HIV elleni harcban. Ezek a vegyületek megakadályozzák számos fontos HIV vírusfehérjének a vírus proteáz enzim segítségével történő végső átalakulását. A proteáz inhibitorok, mint például a ritonavir és az indinavir, még ha csak átmenetileg is, de képesek voltak megakadályozni az AIDS kialakulását. Ha másik két reverz transzkriptáz inhibitorral együtt alkalmazzák, a proteáz inhibitorok sokkal hatékonyabbak a betegség kifejlődésének gátolásában, mely eljárást „hármas gyógyszeres terápiának” hívják.

Nyitvatartás

  • Hétfő-Péntek: 8.00-17.30
  • Szombat: 8.00-12.30
  • 5540 Szarvas, Eötvös u. 44.

Akciók

gyongypatika

Ügyelet

Május 2-8-ig Borostyán Gyógyszertár
Május 9-15-ig Gránátalma Gyógyszertár
Május 16-22-ig Szirony Gyógyszertár
Május 23-29-ig Pingvin Gyógyszertár

Tovább >>>